Šta je joga smeha, kako se praktikuje i na koji način može da vas isceli?

by | 03.06.2024
Šta je joga smeha, kako se praktikuje i na koji način može da vas isceli?

Verovatno ste čuli izreku da je „smeh najbolji lek“. Praktičari joga smeha upravo to i dokazuju. Praksa koristi obrasce kretanja i disanja kako bi podstakla nameran smeh i ublažila stres.

Joga smeha je opcija za ljude različitih uzrasta i sposobnosti koji žele više radosti i smeha u svom životu. Ova čudna praksa može biti posebno korisna za starije osobe koje žele da poboljšaju svoje fizičko, mentalno i socijalno blagostanje.

Šta je joga smeha?

Cilj joge smeha, ili Hasja joge, je da vas nasmeje i izvuče vaše unutrašnje dete. Kombinuje razigrano kretanje i tehnike disanja za promovisanje smeha. Danas ljudi širom sveta praktikuju ovu vrstu joge u klubovima smeha.

Časovi joge smeha obično ne uključuju tradicionalne poze koje su vam možda poznate, kao što su pas nadole i ponosni ratnik. Umesto toga, vaš čas može uključivati vežbe joge za smeh, kao što su:

  • Pljeskanje i skandiranje: Učesnici se mogu zagrejati pljeskanjem i skandiranjem: „Ho, ho, ha, ha, ha“.
  • Kontrolisano disanje i istezanje: Između vežbi smeha, učesnici vežbaju duboko disanje dok se istežu.
  • Razigrani pokreti: Bezbrižni pokreti poput preskakanja kombinovani su sa dečjim klicanjem. Ovo je dizajnirano da učini da dobrovoljni smeh postane pravi, nehotični smeh.

Mnogi časovi joge smeha traju između 30 i 60 minuta. Ali, kao i tradicionalniji časovi joge, specifičnosti časa joge smeha zavise od instruktora.

Joga smeha donosi mnoge benfite

Joga smeha je relativno nova praksa. Ali dokazane zdravstvene prednosti smeha mogu baciti svetlo na njegovu efikasnost. Na primer, kada se smejete sa drugim ljudima –  kao što biste to uradili na času joge smeha – to može povećati hemikalije za dobar osećaj u mozgu i poboljšati vezu.

U pregledu terapije smehom, istraživači su otkrili da spontani i simulirani smeh može poboljšati mentalno i fizičko zdravlje. Ovaj nalaz podržava kritičku teoriju u jogi smeha: Vaše telo ne može da razlikuje dobrovoljni i nevoljni smeh.

Istraživanja o specifičnim efektima joge smeha su još uvek u ranoj fazi. Ali početne studije ukazuju na ove potencijalne prednosti.

Oslobađanje od stresa

Ako se osećate pod stresom, joga smeha može biti rešenje. U maloj studiji, 30-minutna sesija joge smeha smanjila je hormone stresa kod zdravih odraslih osoba. Prema drugoj studiji, samo slušanje smeha – nešto drugo što biste radili na času joge smeha – pomaže ljudima da se opuste.

Manje depresije i anksioznosti

Istraživanja sugerišu da korišćenje smeha kao komplementarne terapije može smanjiti depresiju i anksioznost. Jedno istraživanje je pokazalo da, u kombinaciji sa tradicionalnom brigom o mentalnom zdravlju, joga smeha privremeno smanjuje simptome depresije.

Bolji kvalitet sna

Manje stresa i anksioznosti kao rezultat joge smeha moglo bi za neke značiti bolji san. Istraživači su ovo testirali programom joge smeha za ljude sa Parkinsonovom bolešću. Posle 8 nedelja, učesnici su imali manje anksioznosti i poboljšali kvalitet sna.

Veća tolerancija na bol

Efekti spontanog smeha koji podižu raspoloženje mogu čak povećati vašu toleranciju na bol. To je dobra vest za entuzijaste joge smeha, jer se dobrovoljni smeh često pretvara u pravi smeh na časovima.

Niži krvni pritisak

Vežbanje joge smeha može biti jedan od načina da se iskoriste blagodeti smeha za zdravlje srca. Na primer, u jednoj studiji, starije osobe koje su se bavile jogom smeha 6 nedelja imale su niži krvni pritisak i poboljšano raspoloženje.

I ima mnogo drugih razloga da se dobro nasmejete. Prema istraživanju, često se smejanje i smisao za humor mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomoći vam da živite duže.

Možete li sami da vežbate jogu smeha?

Da, možete da vežbate jogu smeha sami, van nastave. Postoji nekoliko resursa koji će vam pomoći da vodite svoju solo praksu.

Da biste započeli solo sesiju, možete pratiti ovih sedam koraka:

  • Stanite ispred ogledala, ako možete.
  • Pevajte „ho ho“ i ispružite ruke od grudi.
  • Pevajte „ha ha“ i spustite ruke prema podu.
  • Ljuljajte se s jedne na drugu stranu dok ponavljate „ho ho“ i „ha ha ha“.
  • Nekoliko puta duboko udahnite punim izdisajima.
  • Podignite ruke iznad glave i duboko udahnite.
  • Izdahnite i skandirajte „ha ha ha“.

Tokom sesije možete da vežbate različite zvukove smeha, kao što su „ha ha“ ili „he he“. Zatim naizmenično duboko udahnite, zadržite ga i smejte se.

Iako bi vam u početku moglo izgledati čudno, možete pokušati da se nasmejete da biste videli kakav je to osećaj. To može biti tihi smeh ili kikot, što je ponekad lakše kada vežbate sami. Takođe možete probati različite položaje tela. Na primer, možete sedeti i držati kolena dok se smejete.

Uvek je dobra ideja da se konsultujete sa svojim zdravstvenim radnicima ako imate određene zdravstvene probleme.

PeopleImages / gettyimages.com