Hygge: Danski način za postizanje istinske sreće. Saznajte kako se praktikuje

by | 22.01.2024
Hygge: Danski način za postizanje istinske sreće. Saznajte kako se praktikuje

Šta je hygge stil života? Malo je teško opisati rečima, ali uključuje prakse koje čine da zima bude prijatna, topla i utešna. Ukratko, odnosi na osećaj sigurnosti, da ga primetite i uživate u njemu. 

Reč hygge se opisuje na različite načine. Prema sajtu Hygge House, opisuje se kao „osećaj ili trenutak, bilo da ste sami ili sa prijateljima, kod kuće ili napolju, običan ili neobičan, udoban, šarmantan ili poseban“. Oksfordski rečnik definiše hygge kao „kvalitet topline i udobnosti koji daje osećaj sreće“. Danci vide hygge kao deo svoje kulture.

Hygge kao formula sreće

Danci su u suštini stvorili hygge da bi se lakše nosili s zimskom depresijom. Iako je hygge koncept tokom cele godine u Danskoj, postaje sve češće prihvaćena praksa da se pomogne drugima širom sveta da prođu kroz mračne, hladne zimske mesece, uz zadržavanje pozitivnog stava.

Neki od ključnih sastojaka hygge-a uključuju:

 • Zajedništvo
 • Relaksacija
 • Zadovoljstvo
 • Udobnost

Kako se praktikuje hygge?

Prava suština hyggea potraga za svakodnevnom srećom. Kako da živite „hygge život“? Pre svega, hygge se odnosi na osećaj sigurnosti i da znate da ulovite taj trenutak i uživate u njemu. Na primer, to može da bude kada se mazite sa voljenom osobom na sofi dok je napolju hladno ili večerate u dobroj atmosferi sa prijateljima.

Ovo su neki od primera praktikovanja hyggea:

Čitanje knjiga dok ste ušuškani u toplo ćebe.
Ispijanje šoljice toplog kakaoa ili kafe (Danci su četvrti najveći konzumenti kafe na svetu).
Uživanje u vinu uz sveće sa prijateljima ili voljenom osobom.
Kuvanje obroka sa porodicom.
Šetnja ili vožnja biciklom, a da ste pritom ušuškani u toplu odeću.

Kako da stvorite hygge atmosferu u domu?

Takođe je važno da stvorite dobru atmosferu u domu, a to možete učiniti na sledeće načine:

Prigušena svetla: Najudobniji prostori za hygge osećaju se toplo, opušteno i obično su slabo osvetljeni.

Kamin i sveće: Neverovatno je kako plamen stvara osećaj topline i opuštenosti u domu.

Isključite uređaje koji mogu da ometaju fokus: Ne treba vam tv da vam odvlači fokus. Pustite neku opštajuću pozadinsku muziku kako biste bili fokusirani na tok razgovora.

Zajedništvo: Ono je neprocenjivo za dušu. Zato je važno da izgradite dobre odnose. Ali i priče. Nemojte se plašiti da zaronite u dublje teme koje pomažu ljudima da se povežu, kao što su smisao života, strahovi, ciljevi itd.

Zahvalnost: Usporite,  živite u trenutku i busite zahvalni za to. Jako je važno da naučite da budete zadovoljni i najmanjom sitnicom.

Prednosti ove danske metode

Za šta je koristan hygge način života? Glavna prednost je što možete smanjiti osećaj usamljenosti i depresiju, a istovremeno otkirti veći smisao života i sreće. Ova metoda pomaže ljudima da se fokusiraju na ono što je zaista važno u životu, kao što su odnosi i smisao.

Kako hygge utiče na sreću? Sve više ljudi širom sveta postavlja pitanje šta definiše sreću. Teško je to izmeriti i objasniti.

Odlična stvar kod hygge-a je to što je dostupan svima i uopšte ne košta mnogo. U stvari, stručnjaci za sreću tvrde da hygge može pomoći ljudima da bolje shvate da bogatstvo i blagostanje nisu uvek blisko povezani.

Prema istraživanja, nakon što su naše osnovne potrebe zadovoljene, više novca ne vodi do veće sreće, već se možemo fokusirati na ono što nam donosi bolji kvalitet života.

Iz mnogih studija znamo da stvari kao što su bliski odnosi, zahvalnost, razgovori, zajednički obroci doprinose sreći na različite načine, kao što su:

 • Smanjuje osećaj usamljenosti.
 • Pomaže osobi da se lakše nosi sa stresom.
 • Donosi opuštanje i bolji san.
 • Povećava produktivnost.
 • Povećava osećaja zadovoljstva, što pomaže u suzbijanju anksioznosti.
 • Smanjenje rizika od preteranog konzumiranja alkohola ili upotrebu droga.
 • Poboljšanje kvaliteta života, čak i među onima koji su u teškim situacijama.
 • Potencijalno povećanje fizičke snage, ako je uključena svakodnevna šetnja, vožnja biciklom ili planinarenje s vremena na vreme.
 • Podiže samopouzdanje.

 

I na kraju, da biste stvorili više hygge-a u životu, zapalite sveće od pčelinjeg voska u svom domu, ušuškajte se uz ćebad, uživajte u dobroj hrani, čitajte knjige i provodite mnogo vremena s prijateljima ili porodicom. Cenite ove male trenutke, fokusirajte se na njih i uživajte svom bićem.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com