Zašto je opasno uzimati lekove za erektilnu disfunkciju zajedno sa nitratnim lekovima?

by | 23.01.2024
Zašto je opasno uzimati lekove za erektilnu disfunkciju zajedno sa nitratnim lekovima?

Muškarci koji uzimaju lekove za erektilnu disfunkciju (ED) zajedno sa nitratnim lekovima za anginu imaju veći rizik od kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta, prema novoj švedskoj studiji.

Prema studiji objavljenoj u Journal of the American College of Cardiologa uzimanje  lekova za erektilnu disfunkciju (ED) i nitrata u isto vreme efikasno udvostručuje njihove efekte širenja krvnih sudova, što potencijalno dovodi do ekstremnog pada krvnog pritiska.

Švedska studija je analizirala podatke od 61.487 muškaraca u švedskom registru pacijenata. Od ovih muškaraca, 55.777 muškaraca je lečeno samo nitratima, dok je 5.710 muškaraca lečeno nitratima i lekovima za ED.

U studiji su muškarci koji su uzimali obe vrste lekova zajedno imali mnogo veću verovatnoću da umru. U poređenju sa muškarcima koji su primali samo nitrate, njihov rizik od mortaliteta se generalno povećao za 39%, kardiovaskularni mortalitet za 34%, a nekardiovaskularni mortalitet za 40%.

Pored toga, u istoj grupi je bila 72% veća verovatnoća da će imati srčani udar, 67% veća verovatnoća da će doživeti srčanu insuficijenciju, 95% veća verovatnoća da će zahtevati revaskularizaciju srca i 70% veća verovatnoća da će doživeti velike srčane događaje.

Budite oprezni ako uzimate lekove za erektilnu disfunkciju

Da li erektilna disfunkcija signalizira probleme sa srcem? Dok mnogi muškarci razmišljaju o ED lekovima samo u kontekstu seksualne funkcije, kardiolozima to znači više od toga. Oni upozoravaju da ED može biti klinički marker za buduće probleme sa zdravljem srca.

Naime, disfunkcija endotela opisuje otvrdnjavanje endotelnih ćelija koje oblažu zidove krvnih sudova, čineći sudove manje fleksibilnim i manje sposobnim da se prilagode promenljivim nivoima krvi koja teče kroz sudove.

Ateroskleroza je nakupljanje plaka holesterola na zidovima arterija, koje ih sužava i utiče na zdrav protok krvi.

Kardiolozi smatraju da ako postoji plak u arterijama koje vode do penisa, velika je verovatnoća da se nalazi i u drugim arterijama. To uključuje arterije srca, koje potencijalno dovode do srčanog udara ili – preko arterija u mozgu – moždanog udara.

Zašto je opasno uzimati lekove za erektilnu disfunkciju zajedno s lekovima za srce?

Holesterol u arterijama uzrokuje neadekvatan protok krvi tokom stresa ili  povećane potražnje za kiseonikom. Recimo, tokom vežbanja ili seksa. Tada je srcu je potrebno više kiseonika, a ako postoje začepljene arterije koje ometaju protok krvi, javlja se bol – angina pektoris.

ED lekovi su inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5i) i pomažu u poboljšanju protoka krvi do penisa tako što privremeno šire krvne sudove tela. Nitratni lekovi takođe proširuju krvne sudove u celom telu.

Svaki od njih dovodi do snižavanja krvnog pritiska, a kada su zajedno  – efekat se opasno udvostručuje. Zato ove lekove ne treba uzimati zajedno.

Koje alternative postoje?

Dok su PDE5i lekovi preporučeni lekovi za ED, postoje alternative nitratima za anginu. Postoje tri osnovna tipa antianginalne terapije. Dakle, barem neki pacijenti na hroničnoj terapiji nitratima mogu se isprobati na drugoj vrsti terapije da bi se videlo da li ovo adekvatno kontroliše njihovu anginu. Naravno, bilo terapiju određuje isključivo kardiolog!

Na sreću, postoje i promene u načinu života koje mogu poboljšati i ED i anginu. Naime, mnoge gojazne osobe imaju problem s erektilnom disfunkcijom zbog pretvaranja testosterona u estrogen preko telesne masti, što otežava postizanje erekcije.

Takođe, gojaznost faktor rizika za brojne kardiovaskularne prekursore, kao što su insulinska rezistencija, lokalizovana upala, metabolička disfunkcija, problemi sa jetrom i masnoća koja okružuje srce sposobna da izazove direktno oštećenje srca.

U tom slučaju, trebalo bi uvesti neke zdrave navike, koje uključuju: prestanak pušenja, fizičku aktivnost i zdravu ishranu sa više voća, povrća i ribe.

PeopleImages / gettyimages.com