TRI BILJKE KOJE PODIŽU NIVO TESTOSTERONA

by | 26.06.2023
tri-biljke-koje-podizu-nivo-testosterona_tri-biljke-koje-podizu-nivo-testosterona.jpg

Iako se često smatra „muškim hormonom“, ovaj hormon je važan za oba pola

Nizak nivo testosterona može da dovede do niza zdravstvenih tegoba kod muškaraca, kao i da uzrokuju neplodnost. Pojedino bilje može da pospeši proizvodnu testosterona.

Nizak nivo testoserona utiče na zdravlje

Testosteron je polni hormon koji utiče na seksualni razvoj i reprodukciju. Prvenstveno ga proizvode gonade (testisi kod muškaraca i jajnici kod žena). Nadbubrežne žlezde kod oba pola takođe proizvode veoma malu količinu.

Testosteron kod muškarca utiče na mnoge zdravstvene aspekte, kao što su proizvodnja sperme, mišićna i koštana masa i seksualni nagon. Kod žena ovaj hormon utiče na snagu kostiju, funkciju jajnika i seksualno ponašanje.

Nizak nivo testoserona: Najčešći simptomi

Nivo testosterona polako opada sa godinama kod oba pola. Takođe, nivo može da opada zbog povreda, bolesti ili neželjenih efekata lekova. Kod muškarca je krititičnije kada je ovaj hormon u deficitu. Najčešći simptomi niskog nivoa testosterona kod muškaraca su:

  • Slab seksualni nagon
  • Smanjena mišićna masa
  • Umor
  • Razdražljivost
  • Erektilna disfunkcija kod muškaraca
  • Depresija
  • Niska proizvodnja sperme

Bilje koje mogu da podignu nivo testosterona

U prirodi postoje biljke koje mogu da pomognu da se podigne nivo testosterona. Ovo su neke od njih:

Ašvaganda

Ašvaganda se vekovima koristi u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Klasifikovan je kao adaptogen, supstanca koja se koristi u biljnoj medicini da pomogne telu da se nosi sa fizičkim i emocionalnim stresom.

Smatra se da ašvaganda podstiče povećanje proizvodnje luteinizirajućeg hormona, koji se proizvodi u hipofizi. On podržava reproduktivni sistem i pokreće proizvodnju testosterona. Njegova svojstva ublažavanja stresa, takođe može da poboljša libido i kvalitet sperme.

Đumbir

Ovaj popularan začin je i odličan lek, naročito kada se radi o mučnini ili bolovima. Istraživanja povezuju đumbir s povećanom proizvodnjom testosterona kod muškaraca. Takođe, đumbir povećava protok krvi u testisima.

Babin zub

Ova biljka sadrži saponine, zatim protodioscin, dioscin i diosgenin stimulišu seksualne performanse. Istraživanja pokazuju da ova biljka ima pozitivan efekat na povećanje nivoa testosterona i utiče na poboljšanje seksualne funkcije kod osoba s erektilnom disfunkcijom.

Zašto je važan vitamin D

Vitamin D je hranljiva materija rastvorljiva u mastima koju dobijate hranom, suplementima ili izlaganjem sunčevoj svetlosti. Pomaže u apsorpciji kalcijuma, podržava zdravlje mišića, nerva i jača imunitet. Vitamin D može da poveća kvalitet sperme, što može povezuje s nivoom testosterona. Povezan je sa pokretljivošću spermatozoida, ključnim faktorom u slučaju neplodnosti.

Foto: eskymaks / gettyimages.com