MULTIVITAMINSKI SIRUP KOJI JAČA IMUNITET

by | 26.06.2023

Odabrano hranljivo bilje i voće od kojih se pravi ukusan sirup za zdravlje

MULTIVITAMINSKI SIRUP KOJI JAČA IMUNITET

 

Multivitaminski sirup se naročoto preporučuje u periodu oporavka nakon bolesti jer jača imunitet. Pored toga, poboljšava probavu i snabdeva telo neophodnim vitmanima i mineralima

Multivitaminski sirup: Velika zdravstvena podrška

Ovaj sirup može da koristi skoro svako, u bilo koje vreme, za celokupnu podršku imunitera. Pošto je ishrana temelj zdravlja, ne postoji nijedna bolest koja ne bi mogla da se poboljša ishranom.

Otežana probava može otežati asimilaciju minerala i vitamine iz hrane. Ovaj sirup je podrška digestivnom sistemu, a osim toga donosi telu neophodne vitamnine i minerale. Ovo je naročito dobro u periodu oporavka nakon bolesti kada je potrebno ojačati imunitet. Ovaj sirup sadrži korisne hranljive biljke.

Multivitaminski sirup: Šta su hranljive biljke?

To je bilje koje obezbeđuju telu neophodne minerale i vitamine. Ovaj sirup sadrži određeno bilje i voće koji su naučnici dobro proučili:

Šipak sadrži vitamine C, A, B1, B2, B3 i K, bobice zove vitamine A i C, crvena detelina kalcijum, hrom, magnezijum, fosfor i kalijum. Suve šljive su bogate vitaminima A i C, folatom, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Urme sadrže kalijum, magnezijum, kalcijum i vitamin B6. Kore pomorandže zaokruže voćni ukusi sirupa i obogaćuje ga vitaminom C.

Recept za multivitainski sirup

Sastojci:

  • 1 l vode
  • ½ šolje suvih bobica zove
  • ½ šolje suvih plodova šipka
  • ¼ šolje sušenih urmi
  • ¼ šolje suvih šljiva
  • 1 kašika sušenog rizoma đumbira
  • 1 štapić cimeta
  • 1 kašika suve kore pomorandže
  • 2 šolje suvih cvetova crvene deteline
  • 2 šolje meda ili šećera

Priprema: Sipajte u lonac iseckane suve urme i šljive. Dodajte šipak, bobice zove i sušeni đumbir. Ubacite jedan štapić cimeta. Sipajte u lonac tri šolje vode, poklopite i kuvajte na laganoj vatri.

Kada mešavina provri, kuvajte još sat vremena. Sklonite lonac sa šporeta. Dodajte u vruću smesu crvenu detelinu i koru pomorandže. Poklopite i ostavite da odstoji još 20 minuta.

Procedite smesu kroz cediljku s finim sitop i sipajte u zagrejanu, čistu teglu. Trebalo bi da dobijete od dve šolje tečnosti. Sipajte ovu tečnost u čistu šerpu, stavite na ringlu, na laganijoj temeperaturi. Dodajte u sirup med ili šečer i lagano mešajte dok se zaslađivač potpuno ne rastopi. Slonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi sat vremena, a potom ga sipajte u čistu flašicu.

Kako se koristi

Sirup čuvajte u frižideru najviše do mesec dana. Ako se desi da u jednom momentu osetite kiselkast miris vina nemojte ga koristiti. Uzima se po jedna kašika sirupa tri puta dnevno.

Foto: showcake / gettyimages.com