OPEKOTINE OD SUNCA: SPREJ KOJI SMIRUJE KOŽU

by | 25.06.2023
opekotine-od-sunca-sprej-koji-smiruje-kozu_opekotine-od-sunca-sprej-koji-smiruje-kozu.jpg

Lako se pravi, a pomaže da se smiri i regeneriše oštećena koža

Opekotine od sunca mogu da naprave veliku štetu. Ukoliko vodite računa o pravilnoj zaštiti, možete slobodno da uživate u čarima leta. Ako se desi da izgorite, ovaj sprej može da pomogne

Opekotine od sunca: Kako da sačuvate zdravlje kože

Kada je zaštita od sunca u pitanju, sve što treba da uradite je da zaštitite kožu. Ovo su osnovna tri pristupa koja treba da imate na umu kada ste napolju po sunčanim danima kako biste mogli da sprečite i lečite opekotine od sunca na najbolji mogući način.

Opekotine od sunca: Tri nivoa zaštite

1.Važan je tajmning

Veoma je važno vreme koje provodite na suncu. Sunčevi zraci su obično najjači između 10.00 i 16.00 časova, jer je sunce najviše na nebu u to doba dana. Ako možete da birate kada ćete provoditi vreme napolju, neka to bude ujutru i posle podne, kada je napolju lepo, ali ne prevruće. Ukoliko morate da budete na suncu kada najviše greje, pročitajte naše savete kako da se zaštitite.

2. Jedite zdrave masti i hranu bogatu antioksidansima

Drugi način da zaštitite svoju kožu od UV-oštećenja je ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Ovo se posebno odnosi na likopen koji odlično štiti kožu, a nalazi se u kuvanom paradajzu, kao i karoten koji se nalazi u narandžastom i crvenom voću i povrću.

Zdrava hrana nije dobra samo za vaše opšte blagostanje, već je i veoma dobra za vašu kožu. Ona je neguje, sprečava isušivanje i pomaže u zaštiti kože od sunca delujući kao svojevrsni unutrašnji štit.

3. Pokrijte kožu

Jedan od najlakših načina da prirodno sprečite opekotine od sunca je da pokrijete kožu. Stavite šešir sa širokim obodom, obucite laganu odeću svetle boje koja reflektuje sunčeve zrake i u kojoj se osećate prijatno.

Ukoliko se desilo da ste bili nepažljivi i dobili opekotine od sunca, može da vam pomogne domači sprej. On će umiriti kožu i pomoći joj da se regeneriše.

Biljni sprej za ublažavanje opekotina od sunca

Sastojci:

  • 1 deo suvog cveća nevena
  • 1 deo sušenog korena belog sleza
  • Hladna voda
  • 30 g organskog aloe vera gela
  • 12 kapi esencijalnog ulja lavande

Priprema: Stavite jednake delove osušenih cvetova nevena i korena belog sleza u malu teglu. Napunite teglu vodom, otprilike 2,5 cm do vrha. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 8-12 sati. Procedite i sipajte u čistu u flašicu s raspršivačem. Dodajte u glašicu gel aloa vere i esencijalno ulje lavande. Zatvorite flašicu, dobro protresite pre upotrebe i pošpricajte po koži nekoliko puta dnevno.

Aloe vera, neven i lavanda smiruju i neguju opečenu kožu i pomažu u regeneraciji ćelija. Beli slez je emolijens koji postaje sluzav kada se ostavi u hladnoj vodi duži vremenski period i pomaže u smirivanju iritirane kože. Ova kombinacija biljaka je odličan lek za vrelu, oštećenu kožu od opekotina od sunca.

Foto: shironagasukujira / gettyimages.com