Saveti za bezbednost dece na letovanju: Kako da sprečite opekotine od sunca?

by | 09.06.2024
Saveti za bezbednost dece na letovanju: Kako da sprečite opekotine od sunca?

Deca posebno treba da budu zaštićena od sunčevih zraka, jer se većina oštećenja od sunca javlja u detinjstvu. Saznajte kako da ih sačuvate da ne dobiju opekotine od sunca.

Svi su u opasnosti od opekotina od sunca. Deca posebno treba da budu zaštićena od sunčevih zraka, jer se većina oštećenja od sunca javlja u detinjstvu. Kao i druge opekotine, opekotine od sunca će ostaviti kožu crvenom, toplom i bolnom. U teškim slučajevima može izazvati pojavu plikova, groznicu, jezu, glavobolju i opšti osećaj bolesti.

Kako da sprečite opekotine od sunca?

Ovo su neke od osnovnih smernica koje će vam pomoći da zaštitite nežnu dečiju kožu od jakog letnjeg sunca.

Kako da zaštitite bebe od opekotine od sunca?

Bebe mlađe od 6 meseci treba držati dalje od direktne sunčeve svetlosti. Premestite bebu u hlad ispod drveta, suncobrana ili nadstrešnice kolica. Obucite bebu u laganu odeću koja pokriva ruke i noge i koristite šešire sa obodom koji zaklanjaju vrat da biste sprečili opekotine od sunca.

Kada adekvatna odeća i hlad nisu dostupni, roditelji mogu da nanesu minimalnu količinu kreme za sunčanje sa najmanje 15 SPF. U redu je naneti malu količinu kreme za sunčanje na bebe mlađe od 6 meseci i to na male površine, kao što su lice bebe i pozadi šake. Zapamtite da je potrebno 30 minuta da bude efikasan. Ako beba dobije opekotine od sunca, nanesite hladne obloge na zahvaćeno područje.

Zaštita dece od opekotina od sunca

Prva i najbolja linija odbrane od izlaganja štetnom ultraljubičastom zračenju (UVR) je prikrivanje. Ostanite u senci kad god je to moguće i ograničite izlaganje suncu tokom sati najvećeg intenziteta – između 10 i 16 časova.

Izaberite odeću od čvrsto tkanih tkanina. Pamučna odeća je i hladna i zaštitna. Pokušajte da pronađete šešir sa širokim obodom koji može da zasenči obraze, bradu, uši i zadnji deo vrata. Sunčane naočare sa ultraljubičastom (UV) zaštitom su takođe dobra ideja za zaštitu očiju vašeg deteta.

Nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 ili više na delove kože vašeg deteta koji nisu prekriveni odećom. Pre nanošenja, testirajte kremu za sunčanje na leđima vašeg deteta na alergijsku reakciju. Pažljivo nanesite oko očiju, izbegavajući kapke. Ako se pojavi osip, razgovarajte sa svojim pedijatrom.

Obavezno nanesite dovoljno kreme za sunčanje – oko 30 ml po sedenju. Ponovo nanesite kremu za sunčanje svaka dva sata, ili nakon plivanja ili znojenja. Ako vaše dete dobije opekotine od sunca koje dovode do plikova, bolova ili groznice, obratite se svom pedijatru.

Zaštita od sunca za porodicu

 • Sunčevi zraci su najjači između 10 i 16 časova. Pokušajte da se držite podalje od sunca tokom tih sati.
 • Sunčevi štetni UV zraci mogu da se odbiju od peska, vode, snega ili betona; zato budite posebno pažljivi u ovim oblastima.
 • Nosite komercijalno dostupnu odeću za zaštitu od sunca, poput kupaćih košulja.
 • Većina sunčevih zraka može doći kroz oblake kada je oblačan dan; pa koristite zaštitu od sunca čak i u oblačnim danima.

Kako odabrati kremu za sunčanje?

 • Kada birate kremu za sunčanje, potražite reči „širokog spektra” na etiketi – to znači da će krema za sunčanje štititi i od ultraljubičastih B (UVB) i ultraljubičastih A (UVA) zraka.
 • Izaberite vodootpornu kremu za sunčanje i ponovo nanesite svaka dva sata ili nakon plivanja, znojenja ili sušenja peškirom. Možda ćete želeti da izaberete kremu za sunčanje koja ne sadrži sastojak oksibenzon, hemikaliju za zaštitu od sunca koja može imati hormonska svojstva.
 • Cink oksid, veoma efikasna krema za sunčanje, može se koristiti kao dodatna zaštita za nos, obraze, vrh ušiju i ramena.
  Koristite faktor zaštite od sunca (SPF) od najmanje 15. Dodatne prednosti korišćenja kreme za sunčanje sa SPF 50+ su ograničene.
 • Dobro utrljajte kremu za sunčanje, pazeći da pokrijete sva izložena područja, posebno lice, nos, uši, stopala i ruke, pa čak i zadnji deo kolena.
 • Stavite kremu za sunčanje 30 minuta pre izlaska napolje – potrebno je vreme da deluje na koži.
 • Kreme za sunčanje treba koristiti za zaštitu od sunca, a ne kao razlog za duži boravak na suncu.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com