Stručnjci otkrivaju kako da znate da li vaše naočare za sunce zaista štite oči

by | 30.05.2024
Stručnjci otkrivaju kako da znate da li vaše naočare za sunce zaista štite oči

Naočare za sunce su neophodne tokom leta i to nije samo modni hit. One su važan korak u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Kako da znate da ste odabrali dobre naočare koje štite oči?

Iako postoji mnogo opcija koje možete izabrati, neće sve naočare za sunce zaštititi vaše oči. U stvari, neke naočare za sunce vam daju lažni osećaj sigurnosti i zaista ne nude dovoljnu UV zaštitu.

Kako odabrati dobre naočare za sunce?

Nošenje odgovarajućih naočara za sunce je od suštinskog značaja za zaštitu  očiju od oštećenja UV zračenjem, kao i za zaštitu od drugih iritansa iz okoline kao što su vetar i prašina.

Naočare za sunce takođe smanjuju odsjaj i poboljšavaju vizuelni komfor, posebno ako imaju zatamnjena ili polarizovana sočiva dizajnirana za specifične zadatke. Pored toga, pokrivaju delikatnu kožu oko očiju, što može smanjiti rizik od razvoja bora, finih bora, pa čak i raka kože.

Nošenje naočara za sunce sprečava UV zrake i vetar da stimuliše rast pinguekule. Oni takođe štite od karcinoma kože kapaka, pogoršanja katarakte, makularne degeneracije i drugih problema sa očima.

Kako naočare za sunce štite vaše oči?

Legitimne naočare za sunce obično sadrže filmove koji mogu blokirati UVA i UVB zrake, koji su najštetniji za oči. Kada nosite naočare za sunce, zenica (rupa u centru vašeg oka koja propušta svetlost) postaje veća zbog tamne nijanse sočiva. Za sunčane naočare sa UV sertifikatom to nije problem jer veći „prozor“ za oko ima barijeru koja ga štiti od oštećenja.

Međutim, ako nosite falsifikovane naočare za sunce, vaše zenice se mogu proširiti od zatamnjenih sočiva, ali vaše oči zapravo primaju više štetnog UV zračenja nego da škiljite ili uopšte ne nosite naočare za sunce. Zamislite to kao odlazak na plažu i nanošenje zaštitne kreme za sunčanje u odnosu na nanošenje ulja za kuvanje.

Naočare za sunce koje nude 100% UV zaštitu imaće na sebi oznaku UV 400 ili 100% UV zaštitu.  Ako niste sigurni koliko će vam par biti od pomoći, takođe je moguće testirati naočare za UV zaštitu pomoću instrumenta koji se zove fotometar.

Kako odabrati dobre naočare?

Postoji toliko mnogo opcija koje možete izabrati kada su u pitanju naočare za sunce, stručnjaci kažu da je važno uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste bili sigurni da dobijate najbolju zaštitu i udobnost za svoj novac. Evo na šta treba obratiti pažnju kada kupujete naočare za sunce:

Zaštita od UV zraka: Najvažnija stvar koju treba tražiti je da osigurate da vaše sunčane naočare pružaju 100% zaštitu i od UVA i od UVB zraka, što pomaže u sprečavanju oštećenja očiju od ultraljubičastog svjetla. Većina sertifikovanih naočara imaće oznaku ili nalepnicu UV 400 ili 100% UV zaštita.

Polarizovana stakla: Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir je da li naočare za sunce imaju polarizovana stakla. Radi se o posebnom hemijskom premazu koji se nanosi na njih koji filtrira svetlost, smanjujući odsjaj sa reflektujućih površina.

Na taj način se blokira horizontalne svetlosne talase, eliminišući odsjaj iz horizontalnih ravnina oko vas – poput haube nadolazećeg automobila ili površine vode. Ovo može smanjiti naprezanje očiju i poboljšati vidljivost i udobnost tokom aktivnosti kao što su vožnja, skijanje i vožnja čamcem.

Okvir: Sunčane naočare treba da udobno i sigurno pristaju oko vašeg lica. Ako su prevelike ili loše stoje, neće adekvatno zaštititi vaše oči od svetlosnih zraka. Takođe je važno da stakla zaista pokrivaju vaše oči. Neki od novijih „modnih“ okvira su toliko mali da ne sprečavaju da sunce dođe do vaših očiju.

Pored stavljanja zaštitnih naočara za sunce, nošenje šešira sa širokim obodom može pružiti dodatnu senku za vaše oči, posebno u vreme najveće sunčeve svetlosti. Takođe, najbolji način da zaštitite oči od oštećenja UV zračenjem je da minimizirate izlaganje suncu.

Ridofranz / gettyimages.com