DOMAĆE KREME ZA SUNČANJE

by | 19.07.2023
domace-kreme-za-suncanje_domace-kreme-za-suncanje.jpg

Po principu „uradi sam“ donosimo vam nekoliko zanimljivih recepata

Uživajte u letu, ali ne zaboravite da se zaštitite. Domaće kreme za sunčanje mogu da vam pomognu u tome i da se osećate bezbedno dok ste na plaži.

Domaće kreme za sunčanje

Od velike je važnosti zaštititi kožu, sprečiti da izgori na suncu. Pijte dovoljno tečnosti da biste bili dobro hidrirani i zaštitite kožu ovim domaćim sredstvima.

Recepti

Krema za sunčanje sa aloe verom i kokosovim uljem

Aloe vera je dobar aktivni sastojak. Dokazano je da leči i sprečava opekotine na vašoj koži. Ovaj recept nije vodootporan i moraćete ga često ponovo primenjivati.

Sastojci:

  • 1/4 šolje kokosovog ulja (ima SPF 7)
  • 2 Kašike cink oksida u prahu
  • 1/4 šolje čistog gela aloe vere (mora biti 50 procenata ili više od čiste aloe)
  • 25 kapi ulja orahovog ulja
  • 1 šolja (ili manje) ši butera

Priprema: Pomešajte sve sve sastojke, osim cink oksida i gela aloe vere, u šerpi. Pustite da se shea puter i ulja tope zajedno na srednjoj vatri.

Zagrevajte smešu na srednjoj vatri dok se ne otipi ši buter. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što umešate gel od aloe vere. Sačekjte da se skor ohladi i dodajte cink oksid. Dobro promešajte. Možda ćete želeti da dodate malo pčelinjeg voska ako želite gušću kremu. Čuvajte kremu u staklenoj posudi na hladnom i suvom mestu dok ne budete spremni za upotrebu.

Sprej za zaštitu od sunca

Da biste napravili domaći sprej za zaštitu od sunca, kombinujte sastojke kao što je gore opisano, jedino što ne ide je ši buter. Kada se smeša potpuno ohladi, možete dodati još malo aloe vere gela i baznog ulja kao što je bademovo ulje i dobro izmešajte. Čuvajte sprej u staklenoj boci s raspršivačem i u frižideru.

Krema za sunčanje za masnu kožu

Ako imate masnu kožu, možda ćete oklevati da nanesete kremu za sunčanje koja je bogata uljima. Ali, imajte na umu da pojeidna ulja mogu sprečiti prekomernu proizvodnju sebuma (ulja) na koži. Ako ste zabrinuti zbog nakupljanja ulja na vašoj koži, pratite gornji recept, ali zamenite kokosovo ulje s uljem jojobe ili uljem slatkog badema.

Napomena:
Bez obzira na to što ste se namazali domaćom kremom za sunčanje ili ste kupili gotov proizvod imajte na umu da ne treba preterivati sa sunčanjem. Tokom jula i avgusta treba izbegavati sunčanje od 12 do 17 časova. Zaštititie se na jakom suncu laganom odećom, šeširom i sunčanim naočarima. Ako već dan provodite na plaži, onda se potreudite da u ovoj kritičnom vremenu budete u hladovini.

 

Foto: verona_S / gettyimages.com