HRANA POPUT SUNCOBRANA

by | 12.08.2021

Voće i povrće sadrži važne sastojke koji nas štite od uticaja štetnih sunčevih zraka

Crveno i narandžasto voće i povrće
Pomorandže, crvena paprika, paradajz, šargarepa i kajsije sadrže likopen i beta karoten.
Zeleni čaj.
Pokazalo se da zeleni čaj pomaže u sprečavanju razvoja nemelanomskog karcinoma kože jer je pun polifenola.
Zdrava ulja
Konzumirajte zdrava ulja, uključujući kokosovo, maslinovo, susamovo. Ova ulja pomažu koži da bude zdrava i otpornija na oštećenja od sunca. Mazanje kokosovog i maslinovog ulja blokira oko 20% UV zraka.
Vitamin E
Prirodan oblik vitamina E štiti kožu od sunca i smanjuje veličinu i dubinu bora. Vitamina E ima u pšeničnim klicama, u suncukretovom ulju i ulju kukuruznih klica. Sem u ovim uljima, vitamin E pronaći ćemo u semenkama suncokreta, bademima, orasima, kikirikiju i lisnatom zelenom povrću.
Beta karoten
Ima ga u batatu, spanaću, kelju i većini žutog i narandžastog povrća i voća.
Likopen
Ima ga u paradajzu, lubenicama, papaji, guavi, crvenom grejpfrutu, crvenom kupusu.
Lutein
Naći ćete ga u spanaću, kelju, grašku, prokelju, tikvicama, brokoliju.
Polifenoli
Sadrži ih: zeleni i crni čaj, ruzmarin, majčina dušica, origano, beli luk, kakao. Studija je pokazala da ljudima koji piju jednu šolju zelenog čaja dnevno, manje se javlja melanom.
Flavonoidi
Nalaze se u citrusima, posebno u kori citrusa. Flavonoida koji pomažu u zaštiti od sunca ima kakao, seme grožđa, brokoli, karfiol, kupus, kelj.
Vitamin C
Nalazi se u citrusima, jagodama, kiviju, paprici. Vitamin C je odličan da suzbije slobodne radikale koje telo proizvodi kao odgovor na oštećene ćelije izazvane izlaganjem sunčevoj svetlosti.
Aloe vera
Aloe vera gel umiruje i leči kožu. Savršen, ako ste proveli malo više vremena na suncu. Neki ljudi takođe redovno koriste aloe veru na svojoj koži jer smiruje i ublažava iritacije ili crvenilo.