Sirup od šargarepe protiv letnje prehlade – jednostavno se pravi

by | 11.07.2024
Sirup od šargarepe protiv letnje prehlade - jednostavno se pravi

Sirup od šargarepe je prirodni lek koji će vam pomomoći da smirite simptome prehlade i ojčate imunitet. Saznajte više o ovom domaćem leku, kao i načinu pripreme. 

Sirup od šargarepe protiv prehlade je prirodni lek koji može pomoći da se određeni simptomi  drže pod kontrolom, kao što su višak sluzi, kašalj i zagušenje. Za razliku od mnogih konvencionalnih sirupa, ne sadrži hemijske aditive i koncentriše važne esencijalne hranljive materije.

Sirup od šargarepe je efikasan lek

Ukoliko vas je zakačila letnja prehlada, pa čak i grip, verovatno želite da se što pre rešite simptoma poput zapušenog nosa i osećaja nelagodnosti. Iako ovi problemi nestaju tokom nekoliko dana, uobičajeno je tražiti lečenje da biste se nosili sa njima. Zato želimo da predložimo ovaj potpuno prirodan kućni lek.

Zašto je sirup od šargarepe tako zdrav?

Prednosti ovog sirupa od šargarepe  su veoma raznovrsne. Pre svega, ovo povrće je prepuno antioksidansa i vitamina koji jačaju imunološku funkciju. U stvari, sadrži značajnu dozu vitamina C, koji igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcija.

Istovremeno, šargarepa doprinosi blokiranju negativnih efekata slobodnih radikala koje vrše na ćelije. Ovo je odlučujući faktor kada je u pitanju održavanje optimalnih odbrambenih mehanizama. Štaviše, takođe pomaže da se ublaži opšta nelagodnost i poveća nivo fizičke i mentalne energije.

Sada se ovaj prirodni sirup kombinuje sa antibiotskom i antivirusnom snagom meda. Svi već znamo koliko se med preporučuje kada je u pitanju prehlada i grip. Njegova svojstva pomažu da se zaustavi rast virusa i značajno pogoduje zdravlju disajnih puteva.

U stvari, od davnina, med je bio osnovni element u pripremi lekova protiv zagušenja, prekomerne sluzi i iritacije grla. Štaviše, može pomoći u teškim slučajevima bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti.

Recept za sirup

Na sreću, pravljenje sirupa od šargarepe nije komplikovano, niti traje dugo. Najbolji deo je što su njegovi sastojci relativno jeftini i možete ih nabaviti u bilo kom supermarketu. Štaviše, konačni proizvod je koristan u pružanju olakšanja od gripa i prehlade i deci i odraslima.

Sastojci:

  • 5 srednjih šargarepa
  • 1/2 šolje organskog pčelinjeg meda
  • Sok od 1/2 limuna (opciono)

Priprema: Za početak temeljno operite šargarepu i isecite je na male komade. Zatim ih stavite u šerpu i kuvajte na jakoj vatri. Kada omekšaju, uklonite ih sa ringle i izmiksajte da napravite pire. Zatim pire sipajte u staklenu teglu, zajedno sa medom i limunom. Pokrijte teglu i ostavite da odstoji jedan dan pre nego što je uzmete.

Kako se koristi?

U slučaju gripa, prehlade ili kašlja, uzmite 2 kašike sirupa svaka 4 sata. Ako želite da sprečite bolesti, uzmite po jednu supenu kašiku svakog dana pre doručka ili sredinom jutra.
Ako želite, možete razblažiti sirup u čaši tople vode.

Preventivne mere

Ovaj prirodni sirup nije pogodan za osobe sa dijabetesom. Dakle, ako doživite uspone i padove sa šećerom u krvi, prvo razgovarajte sa lekarom. Takođe, ako uzimate bilo kakve lekove, saznajte o svim mogućim interakcijama pre uzimanja ovog sirupa.

merc67 / gettyimages.com