Glaukom: Heljda, vidac i malina mogu da uspore napredovanje simptoma

by | 11.07.2024
Glaukom: Heljda, vidac i malina mogu da uspore napredovanje simptoma

Za glaukom se kaže da je “tihi kradljivac vida”. Zato je važan redovan pregled očiju kod lekara. Pored medicinske terapije, dopunska terapija lekovitim biljem može da pomogne.

Glaukom je grupa očnih bolesti koje mogu oštetiti vidni nerv, što može dovesti do gubitka vida i slepila ako se ne leči.

Šta je glaukom?

Pod pojmom glaukom podrazumeva se progresivno oštećenje mrežnjače i očnog nerva uzrokovano dugotrajno povišenim očnim pritiskom. Da biste bolje razumeli o čemu je reč, objasnićemo vam to na primeru dečjeg balona: Kad naduvate balon, on zadržava loptasti oblik zahvaljujući kompresovanom vazduhu koji se u njemu nalazi pod određenim pritiskom. Ako preduvate balon, on puca.

U oku imamo sličnu situaciju, samo što se u njemu umesto vazduha nalaze očna vodica, sočivo i staklasto telo, koji su takođe pod određenim pritiskom. Ukoliko se on povisi, oko trpi, optički nerv se oštećuje i na kraju dolazi do niza degenerativnih promena, koje, ako se ne leče, dovode do „pucanja“ oka i gubitka vida.

Simptomi glaukoma

Evo nekih uobičajenih simptoma glaukoma:

Simptomi otvorenog ugla glaukoma (najčešći oblik)

Postepeni gubitak perifernog vida: Obično u oba oka.
Tunelski vid: U naprednim stadijumima.

Simptomi zatvorenog ugla glaukoma

Iznenadni, jak bol u oku: Može biti praćen glavoboljom.
Zamagljen vid: Može biti prisutan s aureolama oko svetlosti.
Crvenilo oka: U pogođenom oku.
Mučnina i povraćanje: Uz jaku glavobolju ili bol u oku.
Svetlosni efekti: Videti svetlosne prstenove.

Simptomi normalnotenzionog glaukoma

Gubitak perifernog vida: Postepen gubitak vida bez povećanog očnog pritiska.

Simptomi sekundarnog glaukoma

Simptomi variraju: Mogu se razlikovati u zavisnosti od osnovnog uzroka (npr. povreda oka, upala, tumor).

Biljni lekovi za glaukom

Priroda je nepresušna riznica dragocenih biljaka koje poboljšavaju ljudsko zdravlje. Ipak, neke od njih posebno su učinkovite u snižavanju očnog pritiska. Bilje se koristi kao dopunska terapija u lečenju, uz konsultaciju lekara:

Ginko biloba

Ova preistorijska biljka poboljšava pamćenje i podstiče cirkulaciju krvi. Redovno uzimanje po 120 mg njenog ekstrakta pomaže u snižavanju očnog pritiska i ublažavanju simptoma
glaukoma.

Kurkuma

Antioksidans kurkumin deluje kao analgetik, pa stoga ublažava glavobolju i bol u oku, od čega pati većina obolelih od glaukoma.

Tamjan

Ulje tamjana vrlo je delotvorno sredstvo za ublažavanje glaukoma. Treba ga dvaput dnevno
utrljavati u slepoočnice. To podstiče perifernu cirkulaciju i snižava pritisak u oku.

Heljda

Nekoliko osušenih listova heljde prelijte ključalom vodom, a zatim ostavite to da odstoji 20
minuta. Procedite i triput dnevno pijte po pola šolje ovog lekovitog čaja.

Vidac

Ova biljka najčešće se koristi za lečenje očnih bolesti, pa je po tome i dobila ime. Od nje se priprema lekoviti čaj: kašičicu suve biljke prelijte šoljom ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno dvadesetak minuta. Zatim procedite i popijte nezaslađeno. Najbolje rezultate
postići ćete ako to činite najmanje triput dnevno.

Glog i malina

Radi boljeg učinka, uz vidac možete konzumirati i čaj od osušenog cveta maline i gloga. Pomešajte jednake delove ovih biljaka, pa kašiku mešavine prelijte s pola litra ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim procedite i pijte triput dnevno po decilitar i po čaja.

Napomena

Otvoreni ugao glaukom često nema simptome u ranim fazama, što ga čini posebno opasnim jer može napredovati neprimetno. Redovne očne kontrole su ključne za rano otkrivanje glaukoma, posebno za one sa porodičnom istorijom bolesti ili drugim rizičnim faktorima kao što su starost, visoki očni pritisak, dijabetes, i određene medicinske stanja.
Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je odmah se obratiti oftalmologu radi procene i potencijalnog lečenja.

stefanamer / gettyimages.com