Ovo je najbolja hrana za zdravlje očiju i preventivu glaukoma

by | 01.04.2024
Ovo je najbolja hrana za zdravlje očiju i preventivu glaukoma

Održavanje zdrave, dobro izbalansirane ishrane je zaista od suštinskog značaja za sveukupno zdravlje. Da li znate da su određene namirnice su povezane sa potencijalnim prednostima za preventivu glaukoma?

 

Održavanje zdrave, dobro izbalansirane ishrane je zaista od suštinskog značaja za sveukupno zdravlje, a određene namirnice su povezane sa potencijalnim prednostima u lečenju glaukoma.

Zdravi načini za preventivu glaukoma

Zeleno lisnato povrće, kao što su kelj i spanać, bogato je hranljivim materijama poput vitamina A, C i antioksidansima poput luteina i zeaksantina, koji mogu pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa u očima.

Dok istraživanja ukazuju na manji rizik od glaukoma kod onih koji konzumiraju više lisnatog povrća, važno je napomenuti da ovi nalazi ne uspostavljaju direktnu uzročno-posledičnu vezu. Ovo su neke od namirnica koje su dobre za zdravlje očiju:

Jedite orahe i semenke za preventivu glaukoma

Orašasti plodovi i semenke su odlični izvori vitamina E, koji može pomoći u održavanju zdravih ćelija i zaštiti ih od oštećenja slobodnih radikala. Pored toga, neki orašasti plodovi poput badema i pistacija sadrže visok nivo luteina i zeaksantina, što dodatno podržava zdravlje očiju.

Voće i povrće su takođe korisni jer obezbeđuju vitamine A, C i antioksidante koji su ključni za zaštitu optičkog nerva i drugih očnih tkiva od oštećenja povezanih sa glaukomom. Studije su pokazale potencijalnu korelaciju između većeg unosa voća i nižeg rizika od glaukoma.

Kako magnezijum može da pomogne?

Hrana bogata magnezijumom kao što su banane, avokado, semenke bundeve i crni pasulj mogu pomoći u poboljšanju dotoka krvi u oči, potencijalno od koristi osobama sa glaukomom.

Uključivanje omega-3 masnih kiselina iz ribe u ishranu takođe se preporučuje zbog njihovih antiinflamatornih svojstava, što bi moglo pomoći u upravljanju glaukomom.

Vodite računa o višku kilograma

Nasuprot tome, osobe sa glaukomom treba da budu oprezne sa hranom koja doprinosi metaboličkom sindromu, gojaznosti, visokom krvnom pritisku i dijabetesu, jer ovi uslovi mogu da pogoršaju rizik i progresiju glaukoma.

Ishrana bogata ugljenim hidratima povezana je sa većim rizikom od glaukoma, dok manji unos ugljenih hidrata može biti u korelaciji sa smanjenim rizikom.

Iako ove preporuke o ishrani mogu podržati opšte zdravlje očiju i potencijalno pomoći u upravljanju glaukomom, neophodno je konsultovati se sa lekarom za personalizovane savete prilagođene individualnim potrebama i zdravstvenim uslovima.

Uravnotežen pristup ishrani, u kombinaciji sa drugim faktorima životnog stila kao što su redovno vežbanje i pravilna nega očiju, može doprineti održavanju optimalnog zdravlja očiju i potencijalnom usporavanju progresije glaukoma.

Pheelings Media / gettyimages.com