Skloni ste napadima panike? Obuzdajte ih pomoću ove 3 jednostavne tehnike

by | 01.04.2024
Skloni ste napadima panike? Obuzdajte ih pomoću ove 3 jednostavne tehnike

Ako ste skloni napadima panike, ne brinite, niste sami. Možete koristiti jednostavne i efikasne tehnike da obuzdate ove epizode ​​​​i povratite kontrolu nad svojim životom.

Svi doživljavamo trenutke stresa i anksioznosti u našim životima, ali kod nekih ova osećanja mogu eskalirati u napade panike. Ako ste skloni napadima panike, imajte na umu da niste jedini. Saznajte kako možete koristiti jednostavne i efikasne tehnike da obuzdate ove neprijatne  epizode.

Evo šta možete da uradite ako ste skloni napadima panike

Napadi panike su intenzivni periodi straha ili anksioznosti koji se javljaju iznenada i mogu trajati kratko. Tokom ovih epizoda, ljudi često doživljavaju ubrzan rad srca, kratak dah, drhtanje i osećaj bespomoćnosti.

Iako mogu biti neodoljivi, važno je zapamtiti da se napadi panike mogu upravljati i da postoje strategije koje možete primeniti da biste ublažili njihov uticaj.

Tehnike koje pomažu da se oduprete napadima panike

Zapamtite, niste sami. Ovim efikasnim tehnikama možete efikasno upravljati i smanjiti uticaj napada panike na vaš svakodnevni život. Ako se i dalje borite sa ovom situacijom, ne oklevajte da zatražite podršku od prijatelja, porodice ili profesionalnog psihijatra, ako je potrebno.

1 Tehnika disanja

Jedna od najpristupačnijih i najefikasnijih tehnika je disanje. Kada nastupi napad panike, fokusirajte se na dah. Polako, duboko udahnite, udišite kroz nos i izdišite kroz usta. Zamislite da vazduh ulazi i izlazi iz vašeg tela i otpustite napetost svaki put kada izdahnete.

Ovaj jednostavan čin pomaže u regulisanju odgovora vašeg tela na stres, smirujući i vaš um i fizičke simptome.

2 Tehnike uzemljenja

Tehnike uzemljenja su još jedan moćan alat. Vratite se u sadašnji trenutak angažujući svoja čula. Identifikujte pet stvari koje možete da vidite, četiri stvari koje možete dodirnuti, tri stvari koje možete čuti, dve stvari koje možete pomirisati i jednu stvar koju možete okusiti.

Ovaj metod pomaže da se vratite u stvarnost, povlačeći vaš fokus sa anksioznih misli i senzacija.

3 Tehnike kognitivnog ponašanja

Tehnike kognitivnog ponašanja uključuju identifikaciju i izazivanje negativnih misaonih obrazaca. Kada nastupi panika, zapitajte se da li su vaše misli zasnovane na činjenicama ili pretpostavkama. Preispitajte iracionalna uverenja i sagledajte ih iz realnije i pozitivnije perspektive.

Ovo restrukturiranje vašeg razmišljanja može prekinuti krug panike i osnažiti vas da se krećete kroz izazovne situacije sa jasnijim načinom razmišljanja.

brizmaker / gettyimages.com