ŽELATIN MOŽE DA PODMLADI

by | 27.06.2023
zelatin-moze-da-podmladi_zelatin-moze-da-podmladi.jpg

Dodajte ga u kolače, smutije, napitke, a zauzvrat ćete poboljšati zdravlje kostiju, kože i creva

ŽELATIN MOŽE DA PODMLADI  

 

Želatin je vrsta proteina koja se mnogo koristi u farmaceutskoj industriji, ali i kulinarstvu. Njegove prednosti su brojne, budući da je proizvod delimično hidrolizovanog kolagerna.

Želatin kao hrana i lek

Želatin je proizvod delimično hidrolizovanog kolagena uzetog iz kostiju, zglobova i drugih vrsta vezivnog tkiva životinja. Želatin obično dolazi od krava i svinja, ali su dostupni i drugi izvori, poput ribe i drugih morskih životinja.

Želatin je bistar i bez ukusa, zbog čega se obično koristi za pravljenje kapsula za lekove ili kao dodatak ishrani. Prehrambenim proizvodima poput želea i kolača kao stabilizator.

Pošto želatin potiče od kolagena u potpunosti se sastoji od proteina i aminokiselina. Želatin obično sadrži prolin, hidroksiprolin i glicin – tri glavne aminokiseline koje se nalaze u kolagenu.

Želatin: Zdravstveni benefiti

Naučna istraživanja o želatinu donela su zanimljive rezultate, koji se odnose na zdravlje.

Za kožu bez bora

Nuačnici kažu da je želatin veoma kompatibilan sa ljudskom kožom. Određene vrste želatina mogu pomoći u smanjenju znakova starenja kože, uključujući bore. Želatin povećava kože i gustinu kolagena. Takođe, ima zaštitni efekat od oštećenja kože izazvanih suncem.

Jača kosti

Poznato je da želatin sadrži hranljive materije koje su važne za zdravlje kostiju. Jedna studija je ispitivala efekte dve vrste želatina na mineralnu gustinu kostiju gde je uzimanje želatina smanjila lomljivost kostiju.

Ublažava bolove u zglobovima

Neka istraživanja sugerišu da želatin može biti dobar za zdravlje zglobova. Može da ublaži bolove u zglobovima zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Jedne studije su dokazale da želatin ublažava simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Obezbeđuje dobru probavu

Pomalo neočekivana potencijalna korist od želatina je da može poboljšati zdravlje creva. Peptidi iz želatina mogu da utiču na upalne procese u crevima i mikrobiom.

Kako se konzumira želatin

Uvek se prvo konsultujte s lekarom pre nego što se odlučite da uzimate suplemente s želaitnom ako već uzimate neku terapiju. Uvek pratite uputstva za doziranje koja su napisana na etiketi proizvoda ili prema preporuci zdravstvenog radnika.

Želatin u prahu je raznovrsna opcija suplementa. Može se mešati sa smutijem, toplim ili hladnim napitcima, supama, sosovima, ovsenim pahuljicama, sladoledom ili domaćim pekarskim proizvodima kako bi se obogatili proteinima.

Foto: 13-Smile / gettyimages.com