Ho’oponopono: Moć isceljenja drevne havajske tehnike

by | 13.01.2024
Ho'oponopono: Moć isceljenja drevne havajske tehnike

Ho’oponopono je drevna havajska duhovna praksa koja uključuje učenje isceljenja svih stvari prihvatanjem „potpune odgovornosti“ za sve što nas okružuje – ispovest, pokajanje i pomirenje.

U savremeno doba, otkriveno je da jednostavna, ali duboka mantra koja proizilazi iz ove drevne havajske prakse ima moćnu isceljujuću energiju. Ona nudi suštinu saosećanja na delu i proizilazi iz najdubljeg principa naše međusobne povezanosti, našeg međusobnog bića, tako da bez obzira šta se desilo, svaki pojedinac je deo toga i samim tim deli odgovornost.

Šta je ho’oponopono?

Možda ste čuli priču o havajskom terapeutu, dr Ihaleakala Hew Len, koji je izlečio čitavo odeljenje duševno poremećenih pacijenata, a da nijednog od njih nije sreo ili proveo ni trenutak u istoj prostoriji.

Kada je stigao u centar za lečenje, stopa izlečenja je bila strašna, moral veoma nizak, fluktuacija zaposlenih veoma visoka. Dr Len se iz dana u dan zatvarao u svoju ordinaciju, što je zaprepastilo njegove kolege.

Ali, posle nekoliko nedelja stvari su počele da se menjaju, pacijenti su postajali sve bolji, moral se popravljao. Kako je to uradio? Pregledao je dosije svakog pacijenta, a zatim ih je izlečio tako što je sebe lečio ovom mantrom. Čini se da se čuda dešavaju kada koristite ovaj metod, koji dr Len naziva Self I-Dentiti Through Ho’oponopono.

Kako deluje ho’oponopono?

Postoje četiri jednostavna koraka za ovu metodu, a redosled nije toliko važan. Oni uključuju moć pokajanja, praštanja, zahvalnosti i ljubavi.

Korak 1: Pokajanje – IZVINI

Ova tradicija smatra da ste vi odgovorni za sve u svom umu. Kada to shvatite, veoma je prirodno da vam je žao. Ova spoznaja može biti bolna i verovatno ćete se odupreti prihvatanju odgovornosti za probleme  sve dok ne počnete da praktikujete ovu metodu i vidite rezultate.

Dakle, mogli biste da izaberete nešto za šta već znate da ste sami sebi izazvali: Prekomerna težina? Zavisnik od nikotina, alkohola ili neke druge supstance? Da li imate problema sa besom? Zdravstveni problemi? Počnite od tog problema i recite da vam je žao. Kažite sebi – IZVINI. A, potom: „Shvatam da sam odgovoran za (problem) u svom životu i osećam strašno kajanje što je nešto u mojoj svesti izazvalo ovo.”

Korak 2: Zamolite za oproštaj – MOLIM TE, OPROSTI MI

Iznova i iznova ponavljajte sebi ove reči: “Molim te, opsrosti mi.” Zapamtite svoje kajanje iz koraka 1 dok tražite oprost.

Korak 3: Zahvalnost – HVALA

Recite „HVALA“. Zahvalite svom telu za sve što čini za vas. Hvala sebi što ste najbolji što možete biti. Hvala Bogu. Hvala Univerzumu. Hvala šta god da ti je oprostilo. Samo nastavite da govorite HVALA.

Korak 4: Ljubav – VOLIM TE

Ovo takođe može biti korak 1. Reci VOLIM TE. Recite to svom telu, recite to Bogu. Recite VOLIM TE vazduhu koji udišeš, kući koja te čuva. Recite VOLIM TE vašim  izazovima. Recite to iznova i iznova. Mislite o tome, osetite to. Ne postoji ništa tako moćno kao ljubav.

Kako se praktikuje ova tehnika?

Smestite se udobno, pobrinite se da vas ništa ne ometa. Opustite se. Zamislite zlatnu svetlost koja uliva u vaše srce saosećanje, zahvalnost i ljubav – za sebe i za sva čuda u vašem životu. Sada zamislite sebe preko puta vas i kako se ova zlantna svetlost izliva na nju. Potom ponavljajte: Žao mi je. Molim te, oprosti mi. Hvala ti. Volim te.

Ovu vežbu možete da uradite i na drugi način. Zamislite da je preko puta vas neko ko vas je povredio, napustio, naneo nepravdu… Uskoro ćete se uveriti da će se stvari izlgaditi između vas.

Maridav / gettyimages.com