Kupanje mesečevom energijom: Koje su prednosti ove drevne metode i kako se izvodi

by | 19.01.2024
Kupanje mesečevom energijom: Koje su prednosti ove drevne metode i kako se izvodi

U ajurvedi, drevnoj indijskoj praksi isceljenja, kupanje mesečevom energijom stvara  harmonija u telu, tretirajući različite upalne procese. Poboljšava plodnost i smiruje simptome menopauze.

Kupanje na mesečini možda ima prizvuk novog doba, ali je to bila dobro poštovana praksa hiljadama godina. Drevne kulture živele su u skladu sa sezonskim ciklusima na Zemlji, a obožavanje Meseca i Sunca pronađeno je u originalnim kulturama Egipta, Arabije, Kine i Indije. U ajurvedi, drevnoj indijskoj praksi isceljenja, kupanje na mesečini je veoma isceljujuće za dušu i telo.

Šta je kupanje mesečevom energijom?

Prema ajurvedi, mesec ima rashladnu, umirujuću i isceljujuću energiju za um i telo. Izlaganje mesečini je efikasan način za smirivanje i hlađenje viška toplote, besa i neravnoteže iz sistema tela. Veoma je korisno u slučajevima hipertenzije, migrene, koprivnjače i druga upalna stanja. Osim toga, ova mesečeva energija blagotvorno deluje na žene.

Kupanje mesečevom energijom poboljšava plodnost

Mesec ima posebno snažan uticaj na dnevne i mesečne cikluse. Od davnina je povezan sa ženstvenošću i plodnošću. Pošto je mesečeva svetlost zapravo reflektovana sunčeva svetlost, ona takođe može da poveća nivoe vitamina D, kao azotni oksid za koji se zna da pomaže u regulisanju protoka krvi i smanjenju krvnog pritiska.

Smatra se da je Mesec vezan za levu (žensku) stranu mozga, a posebno za hormonsko čvorište hipofize, kao i za matericu, dojke, jajnike i menstrualni ciklus. Hipofiza je u medicinskoj astrologiji veoma povezana sa mesecom i odgovorna je za oslobađanje folikulo stimulirajućeg hormona i luteinizirajućeg hormona, od kojih su oba intrinzična za oslobađanje estrogena, koji zadebljava zid materice.

Kao i mesec, ženska tela prate ciklus od 28 dana, a mnoge kulture su smatrale da sinhronizovanje sopstvenog ciklusa sa mesečevim fazama optimizuje plodnost. U idealnom slučaju u prvom kvartalu kada mesec raste, jaje se razvija i oslobađa. U punom mesecu, 14. dana, jajna ćelija dostiže zrelost i oslobađa se, a na kraju sledećeg opadajućeg perioda dolazi menstruacija.

Ublažava simptome menopauze

Mesec nudi pomoć nama ženama u perimenopauzi i menopauzi. Kako dođe do ove promene, ako postoje osnovne neravnoteže koje su se akumulirale godinama – problemi kao što su razdražljivost, bes, hiperacidnost, osećaj pregrejanosti, obilno menstrualno krvarenje, problemi sa kožom i migrene – za efekat kupanja na mesečini se kaže da donosi suprotno kvalitete – one koje umiruju, rashlađuju i neguju.

Kako se izvodi ova isceliteljska praksa?

Ne postoji ispravan ili pogrešan način da se kupate na mesečini – samo izađete napolje, neka vas obasja mesečinana i opustite se. Trebalo bi da stojite najmanje desetak minuta. Ali,  mesečeva faza je ključna: Najbolje je kupati se u rastućem mesecu (od mladog meseca do punog meseca) jer se to smatra najpovoljnijim.

Način na koji osećamo svoje telo u korelaciji je sa plimama i osekama mesečevih ciklusa. Od protoka limfe do menstrualnog ciklusa, telo pokreće mesec. Možemo da se osećamo hiperaktivno i razdražljivo tokom punog meseca, ali i povučeno i smireno tokom mladog meseca. Sada ćemo vas detaljnije uputiti na rituale i afirmacije vezane za ove dve mesečeve faze:

Rituali na mlad i pun mesec

Za sve rituale kupanja na mesecu, dišite duboko, preplavljujući svoje telo hranljivim kiseonikom i dozvolite svom srcu da se otvori bez osuđivanja. Čitajte dalje da biste otkrili kako se izvodi mesečevo kupanje na ove dve važne lunarne faze:

Ritual na mlad mesec

Jednostavno rečeno, mlad mesec simbolizuje za nove početke. Ovo je trenutak za razmišljanje, tako da ne zaboravite da sebi poklonite zdravu dozu oproštaja za greške za koje se osećate kao da ste napravili. Sve je to deo bogate tapiserije života i mlad mesec nam daje čistu listu da počnemo iznova i iznova i iznova.

Svrha: Novi početak i druge šanse.

Afirmacija: „Verujem da će univerzum pružiti sve što mi treba i više od toga.”

Isprobajte: Vođenje dnevnika. Zapišite gde želite da budete i vizualizujte svoje planove za naredni mesec. Budite konkretni, zadržavajući prostor za univerzum da radi svoju magiju i pruži više nego što ste ikada zamislili.

Ritual na pun mesec

Mistično vreme punog meseca predstavlja kulminaciju energije, završetka i plodnosti. Vreme je za zahvalnost, razmišljanje i slavlje i da priznamo i radujemo se onome što se ostvarilo. Pun mesec predstavlja završetak.

Ovo je vreme kada ste hiperaktivni i burno reagujete na mnoge stvati. Pokušajte da se smirite, zapišite sve što osećate.  Obratite pažnju da li postoje oblasti koje ste ignorisali, potiskivali ili previđali.”

Svrha: Oslonite se na instinkte, poslušajte svoj unutrašnji glas.

Afirmacija: Zahvalna sam univerzumu što mi je pružio sve što mi je potrebno. Verujem da se univerzum u potpunosti brine o meni.

Isprobajte: Napunite svoje kristale energijom  – pažljivo ih položite na mesečinu da biste ih očistili i napajali lunarnom energijom.

Mesečeva voda kao alternativa

Mesečeva voda je voda koja je ostavljena napolju (ili pored prozora) preko noći da apsorbuje mesečevu snagu. Dodavanje ove vode u vaše kadu s vodom je alternativa mesečevom kupanju – ili kada je previše hladno da biste izašli napolje.

Tehnički možete napraviti mesečevu vodu u bilo kom trenutku u ciklusu Meseca (pun mesec je najmoćnija faza), ali nemojte puniti mesečevu vodu u pomračenju meseca.

Takođe možete koristiti mesečevu vodu za čišćenje kristala, čišćenje vašeg doma i zalivanje biljaka.

YouraPechkin / gettyimages.com