Mleka koja će ublažiti simptome anksioznosti i pomoći vam da lakše zaspite

by | 14.06.2024
Mleka koja će ublažiti simptome anksioznosti i pomoći vam da lakše zaspite

Da li ste znali da ovi ukusni mlečni napici će ublažiti simptome anksioznosti, opustiti vas i uspavati. Donosimo vam dva efikasna recepta puna zdravlja – isprobajte još večeras.

Da li su vas ikada poslali u krevet sa toplom čašom mleka da biste pomogli da brže zaspite? Ova stara narodna priča ima neke kontroverze oko toga da li funkcioniše – nauka kaže da su šanse male. Ali to ne znači da ne možemo da ažuriramo ovaj recept sa nekoliko naučno podržanih činjenica.

Napici koji će ublažiti simptome anksioznosti

Pijuckajte ih kao zdrav večernji desert ili ih dodajte u svoj večernji ritual odlaska na spavanje da biste inspirisali slatke snove. I naravno da biste opustili sve strahve. Napravili smo dva personalizovana recepta za zadovoljavajući san.

Članak se nastavlja posle reklama

Zlatno mleko će ublažiti simptome anksioznosti

Svi znamo da moderno zlatno mleko ima veliki broj zdravstvenih prednosti. Od borbe protiv upale do snabdevanja obiljem antioksidanata, kurkuma radi sve. Uobičajeni ajurvedski medicinski začin se takođe široko koristi za poboljšanje kvaliteta sna.

Inicijalne studije na miševima su otkrile da kurkuma može zaštititi od oksidativnog oštećenja i nedostatka sna. Ubacite ovaj super začin u svoj ritual pre spavanja da se opustite, poboljšate raspoloženje, pomognete depresiji i potencijalno smanjite nivo anksioznosti (kao što se vidi kod miševa). Za one sa hroničnim oboljenjima, može takođe suzbiti upalu.

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 2 šolje mleka po vašem izboru (punomasno, kokosovo, bademovo, itd.)
  • 1 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2,5 cm korena oljuštenog đumbira
  • 1 kašika meda

Priprema: Zagrejte mleko, kurkumu, cimet, đumbir i med ( ili javorov sirup) u maloj šerpi dok ne prokuva. Dobro umutite da se začini rastvore i podelite u dve šolje. Uživajte dok pijuckate ovaj napitak. Ovo zlatno mleko bori se protiv upale štiti od oksidativnog oštećenja i nedostatka sna podstiče opuštanje i smanjuje nivo anksioznosti.

Pijte mleko od jagode za dozu melatonina i B6

Pravo mleko od jagoda bilo je trend u Koreji, a sada ova verzija zapravo može biti slatka ispraćaj za decu i odrasle. Za to možemo zahvaliti antioksidansima, kalijumu i esencijalnim vitaminima u jagodama.

Vitamin B6 je, na primer, odličan za balansiranje ciklusa spavanja i buđenja i regulisanje melatonina. Visok sadržaj vitamina C u jagodama takođe čini ovo odličnim za opšte zdravlje kože. Zamislite to kao masku za lice preko noći – to je ukusno!

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 4 kašika pirea od jagoda
  • 2 šolje grubo seckanih jagoda
  • 2 kašika meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Prstohvat soli
  • 2,5 dl mleko po vašem izboru

Prirpema: Da napravite pire izblendajte jagode, med, vaniliju i so. Dodajte 4 kašike pirea od jagoda i 1 kašiku seckanih jagoda u svaku čašu. Prelijte hladnim ili zagrejanim mlekom po izboru. Promešajte i uživajte!

Mleko od jagode sadrži vitamin C i antioksidante koji pomažu u zdravlju kože tokom noći
bogat B6 koji reguliše melatonin balansira ciklus spavanja i buđenja. Takođe opušta i ubčažava simptome anksioznosti.

Članak se nastavlja posle reklama

gojak / gettyimages.com