Semenke koje mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze – jedite ih svakodnevno

by | 04.01.2024
Semenke koje mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze - jedite ih svakodnevno

Ove semenke sadrže antioksidante, minerale, vlakna i omega-3 masne kiseline. Ovi hranljivi sastojci igraju ulogu u podržavanju višestrukih telesnih funkcija i sistema.

Čia semenke su možda male, ali su neverovatno bogate hranljivim materijama. Osnovna namirnica u ishrani drevnih Asteka i Maja. Ove semenke su cenjenje vekovima zbog svojih zdravstvenih prednosti. U ovom članku govorićemo o uticaju čia semenki na zdravlje kostiju.

Čia semenke u borbi protiv osteoporoze

Brojni su zdravstveni benefiti koji donose čia semenke, od zdravlja srca, jačanja kostiju do regulisanja šećera u krvi kako navode naučne studije.

Štaviše, čia semenke su raznovrsne i mogu se koristiti u mnogim receptima. Istorijski gledano, civilizacije Asteka i Maja koristile su seme u svojoj ishrani, kao i u medicinske svrhe, verske rituale i kozmetiku. Danas ljudi širom sveta uživaju u čia semenkama. Drevne civilizacije su čia semenke gledale kao veoma hranljive – verovanje koje podržava savremena nauka.

Ove semenke su bogat izvor antioksidanasa

Antioksidansi ne samo da štite osetljive masti u čia semenkama i sprečavaju užeglost, već i imaju koristi za ljudsko zdravlje. Oni to čine neutralizacijom reaktivnih molekula poznatih kao slobodni radikali, koji mogu oštetiti ćelijska jedinjenja ako se nakupe u telu.

Specifični antioksidansi u semenkama čia uključuju hlorogensku kiselinu, kofeinsku kiselinu, miricetin, kvercetin i kempferol. Sve ovo može imati zaštitne efekte na vaše srce i jetru, kao i svojstva protiv raka.

Na primer, hlorogenska kiselina može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, dok kafeinska kiselina ima antiinflamatorne efekte.

Sadrže mnoge važne hranljive materije za kosti

Čia semenke su bogate nekoliko hranljivih sastojaka koji su važni za zdravlje kostiju, uključujući:

  • Kalcijum
  • Fosfor
  • Magnezijum

Mnoge opservacione studije sugerišu da je unos dovoljno ovih hranljivih materija važan za održavanje dobre mineralne gustine kostiju, indikatora snage kostiju. Ovo su dobre predispozicije u borbi protiv osteoporoze.

Pored toga, ALA (alfa lipoinska kiselina)  u čia semenkama može igrati ulogu u zdravlju kostiju. Opservacione studije su otkrile da konzumiranje ovog hranljivog materija takođe može biti povezano sa povećanom mineralnom gustinom kostiju.

Stoga je moguće da redovno konzumiranje čia semenki može pomoći da kosti budu jake.

Jedna studija na životinjama otkrila je da su pacovi koji su svakodnevno primali čia semenke oko 13 meseci imali povećan sadržaj minerala u kostima u poređenju sa kontrolnom grupom. Autori su zaključili da je ALA možda doprinela ovoj koristi.

PeopleImages / gettyimages.com