Da li znate zašto se masne naslage različito talože kod muškaraca i žena?

by | 16.03.2024
Da li znate zašto se masne naslage različito talože kod muškaraca i žena?

Primarni uzroci koji dovode gojaznosti muškaraca i žena potiču iz kombinacije bioloških, kulturnih i društvenih faktora – razlozi zašto se masne naslage drugačije talože.

 

Masne naslage su nakupljanje masnog tkiva u organizmu. Masno tkivo je važno za zdravlje jer služi kao rezerva energije i štiti unutrašnje organe. Međutim, prevelika nakupljanje masnog tkiva može dovesti do gojaznosti.

Zašto se masne naslage različito talože kod muškaraca i žena?

Gojaznost je stanje u kojem postoji prekomerna količina masnog tkiva u telu, što može biti štetno po zdravlje. Gojaznost se obično definiše prema indeksu telesne mase (BMI), koji se izračunava deljenjem težine u kilogramima sa kvadratom visine u metrima (BMI = težina / (visina * visina)). Osobe sa BMI vrednošću većom od 30 smatraju se gojaznim.

Masne naslage i primarni uzroci

Primarni uzroci koji dovode do dispariteta u stopama gojaznosti muškaraca i žena potiču iz kombinacije bioloških, kulturnih i društvenih faktora.

Polni hormoni igraju značajnu ulogu, različito utiču na raspodelu masti i metabolizam kod muškaraca i žena.

Pored toga, genetska predispozicija, kulturne norme i društvena očekivanja utiču na navike u ishrani, nivoe fizičke aktivnosti i percepciju imidža tela, što dovodi do različitih stopa gojaznosti među polovima.

Muškarci se često podstiču da se bave snažnijim fizičkim aktivnostima i održavaju mišićavu građu, dok se žene mogu suočiti sa pritiscima da se pridržavaju određenih telesnih standarda, što utiče na njihov pristup kontroli težine.

Uticaj hormona

Hormoni doprinose divergenciji u prevalenciji gojaznosti između muškaraca i žena kroz njihov uticaj na distribuciju masti. Estrogen kod žena ima tendenciju da podstiče skladištenje masti u kukovima i zadnjici tokom reproduktivnih godina, dok muškarci obično imaju više centralne adipoze.

Sa menopauzom i smanjenjem nivoa estrogena, masnoća se može preraspodeliti od kukova i butina do stomaka kod žena, usklađujući ih bliže sa muškim obrascima distribucije masti. Ova hormonska promena može doprineti povećanom riziku od komplikacija povezanih sa gojaznošću kod žena u postmenopauzi.

Kod muškaraca, distribucija masti često favorizuje centralnu adipoznost, što dovodi do nakupljanja viška masti oko stomaka.

Koji su zdravstveni rizici povezani sa gojaznošću?

Specifični zdravstveni rizici koji su jedinstveno povezani sa muškom gojaznošću uključuju povećanu verovatnoću kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih karcinoma kao što su rak prostate i debelog creva.

Nasuprot tome, gojaznost žena, posebno gojaznost u postmenopauzi, povezana je sa povećanim rizicima od raka dojke, raka endometrijuma i drugih komplikacija povezanih sa gojaznošću kao što su metabolički sindrom i osteoartritis.

Big Cheese Photo / gettyimages.com