Da li kore od pomorandže mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca?

by | 06.06.2024
Da li kore od pomorandže mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca?

Nova studija nedavno objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je da ekstrakt napravljen od kore pomorandže može pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Tokom poslednjih nekoliko godina sa mnogo istraživanja koja su se fokusirala na interakcije između crevnog mikrobioma i opšteg zdravlja, izreka „ti si ono što jedeš“ svakako je istinita. Što se tiče zdravlja srca, prethodna istraživanja povezuju zdrav mikrobiom creva sa metabolizmom holesterola, koji bi mogao da igra ulogu u srčanim oboljenjima.

Prošle studije takođe povezuju konzumaciju određene hrane, uključujući borovnice, mahunarke, čia semenke (kod pacova) i lisnato zelenilo sa poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem. Sada, nova studija nedavno objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je da ekstrakt napravljen od kore pomorandže može pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Kore od pomorandže kao lek

Za ovu studiju, istraživači su se fokusirali na organsko jedinjenje zvano trimetilamin N-oksid (TMAO). TMAO se proizvodi kada se bakterije u mikrobiomu creva hrane određenim hranljivim materijama i hranom, kao što su crveno meso i mlečni proizvodi.

Pojedine crevne bakterije se hrane određenim hranljivim materijama tokom varenja i  proizvode hemikalije – TMAO – koje mogu pomoći u predviđanju budućih kardiovaskularnih bolesti. Naime, prethodne studije su povezale TMAO sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja kao što su ateroskleroza, visok krvni pritisak, atrijalna fibrilacija i moždani udar, kao i hronična bolest bubrega i kolorektalni rak.

Zašto kore od pomorandže?

Da bi pomogli u smanjenju količine TMAO stvorene u mikrobiomu creva, naučnici su se okrenuli korama pomorandže. Unutar ekstrakta kore pomorandže pronašli su određene hemikalije koje mogu da inhibiraju proizvodnju hemikalija koje mogu da naškode kardiovaskularnom sistemu.

Pomorandže se uglavnom koriste za pravljenje soka. Kora je nusprodukt procesa i odlazi u otpad. Najčešće se koristi za ishranu stoke. Naučnike je interesovalo ima li nečeg korisnog u tim korama pomorandže. Saznali su da ekstrakt iz njih može poboljšati zdravlje srca.

Iako su pomorandže uglavnom poznate po tome što su odličan izvor vitamina C, one su takođe bogate antioksidansima, kalijumom i vlaknima, od kojih su svi povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Ekstrakt iz kore zaustavlja lučenje TMAO supstance

Tokom studije, istraživači su otkrili da je ekstrakt kore pomorandže nepolarne frakcije bio u stanju da zaustavi proizvodnju TMAO kod 10 mužjaka miševa. Naučnici su takođe identifikovali jedinjenje zvano feruloilputrescin u polarnoj frakciji ekstrakta kore pomorandže koje značajno inhibira enzim odgovoran za proizvodnju trimetilamina (TMA), koji je uključen u proizvodnju TMAO.

Pomorandže i kora pomorandže takođe obezbeđuju vlakna koja su prebiotik — izvor hrane za korisne bakterije u našim crevima. Kako ovi mikrobi stupaju u interakciju i proizvode metabolite, oni neguju ostale sisteme tela sa korisnim ishodima, ali takođe pomaže u uklanjanju manje korisnih komponenti i otpada kao što su TMAO, holesterol i patogeni.

Neželjeni efekti

Nuačnici upozoravaju da kore i sok od pomorandže mogu imati veliku interakciju sa obično propisanim kardiovaskularnim lekovima kao što su statini, kao i moguću interakciju sa antibioticima, antiparaziticima i beta-blokatorima.

Kore pomorandže su takođe gorke, imaju visoku koncentraciju ostataka pesticida i nisu lako svarljive niti se same po sebi ne uživaju – mogu izazvati nadimanje, grčeve i poremećaj gastrointestinalnog trakta.

Savetuju da se koriste organske, temeljno oprane kore pomorandže u supama, sosovima, smutijima, desertima, čajevima… Dodavanje raznih citrusnih plodova — sa njihovom pulpom kada je to moguće — u vašu dnevnu ishranu šarenih grupa hrane podržaće zdravlje creva i srca, doneće živahne mirise i probuditi vaša čula i pupoljke ukusa, a istovremeno će tiho podržavati zdravlje i vitalnost.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com