Maske od kore pomorandže za besprekoran ten

by | 30.10.2023
Maske od kore pomorandže za besprekoran ten

Da li ste znali da kore pomorandže pomažu u lečenju kože? I ne samo to, nego i štiti od oksidativnog stresa – rezultat je zdrava i blistava koža. 

Nemojte da bacate kore od pomorandže! Dobro ih osušite, sameljite u prah i napravite jeftin preparat zua negu kože.

Kore pomorandže su zdrave za kožu

Kora pomorandže je bogata hranljivim materijama i antioksidansima. Pored toga, imaju niz prednosti koje ih čine savršenim rešenjem za većinu problema sa kožom:

  • Sprečavaju oštećenje kože uzrokovane slobodnim radikalima
  • Hidriraju kožu i zadržavaju vlagu
  • Pomažu u borbi protiv znakova starenja.

Napravite maske od kore pomorandže

Pomoradnže su dobe za celokupno zdravlje, pa i za zdravlje kože. U ovomčlanku ćemo se pozabaviti prahom koji se dobija od osušene kore. Pravićemo odlične, efikasne, a jeftine maske koje osvežiti kožu lica.

Kako se pravi prah?

Jednostavno osušite kore na suncu i sameljite ih u mlinu za kafu i fini prah. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na suvom mestu. Može da traje oko šest meseci.

Maska za lice od kore pomorandže i jogurta

Ova maska će vam donetio blistav sjaj kože. Uzmite jednu kašiku praha kore pomorandže i dve kašike jogurta. Dobro izmešajte kako biste dobili finu pastu. Nanestite je na lice i držite 20 minuta pre nego što je isperete. Nanesite ovu masku na lice jednom ili dva puta nedeljno.

Maska od kore pomorandže i ružine vodice

Namenjena je za masnu ili kombinovanu kožu. Pored toga, pomaže u čišćenju kože i otklanjanju mitesera. Uzmite jednu kašiku praha kore pomorandže i dodajte ružinu vodicu dok ne dobijete pastu. Nanesite je na lice i vrat. Ostavite da deluje oko 40 minuta pre nego što je isperete. Ovu masku možete da nanesete na lice jednom nedeljno.

Maska od kore pomorandže, kurkume i meda

Ova maska može da posvetli ten. Izbegavajte ovu masku ako imate kožu sklonu aknama.  Pomešajte po jednu kašiku meda, kore pomorandže u prahu i kurkume u prahu. Dobro promešajte dok se ne formira pasta. Nanesite je na lice i vrat tako što ćete je utraljeti vlažnim prstima i kružnim pokretima. Držite  5-10 minuta na licu pre nego što se umijete. Nanesite ovi masku jednom u dve nedelje.

Maska od kore pomorandže  i banane

Zgnječite jednu bananu u činiji, dodajte pola kašike praha od pomorandžine kore. Dobro izmešajte i nanesite na lice. Držite oko 20 minuta pre nego što je isperete mlakom vodom.
Ovaj paket pomaže u smanjenju upale, hidrataciji kože isprečava pojavu akni. Koristite ovu masku jednom nedeljno.

Savet plus: Piling

Pomešajte po kašiku praha kore pomorandže i mlevenih oraha. Dodajte dve do tri kapi limunovog soka i dve kašike ružine vodice. Ovu pastnu nežno utrljajte kružnim pokretima na lice oko pet minuta i isperite. Ovaj piling možete da praktikujete jednom nedeljno.

Qwart / gettyimages.com