Nova istraživanja: Konzumiranje ovih masti može usporiti fibrozu pluća

by | 04.02.2024
Nova istraživanja: Konzumiranje ovih masti može usporiti fibrozu pluća

Da li je moguće da usporiti fibrozu pluća, ozbiljnog stanja pluća koje može zahtevati transplantaciju pluća, uključivanjem zdravih masti iz izvora poput ribe i orašastih plodova u vašu ishranu?

Specijalisti za pluća Univerziteta Virdžinije istraživali su vezu između razvoja plućne fibroze i omega-3 masnih kiselina, koje se često nalaze u hrani poput lososa i lanenog semena.

Da li je moguće usporiti fibrozu pluća?

Prema njihovim istraživanjima, povećani nivoi omega-3 u krvi su povezani sa poboljšanom funkcijom pluća i dužim vremenom bez potrebe za transplantacijom pluća.

Kako omega-3 masne kiseline deluju na fibrozu pluća?

Istraživači UVA predlažu klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo da li tretmani usmereni na podizanje nivoa omega-3 mogu pomoći ljudima sa plućnom fibrozom i drugim hroničnim plućnim poremećajima, iako priznaju potrebu za dodatnim istraživanjima.

Na osnovu njihovih nalaza, dr Džon Kim, specijalista za plućne bolesti i intenzivnu negu u UVA Health, istakao je mogućnost omega-3 masnih kiselina kao ciljanog faktora rizika za plućnu fibrozu.

Omega-3 masne kiseline su dobro poznate po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, koje mogu uključiti mogući manji rizik od demencije, Alchajmerove bolesti, bolesti srca, moždanog udara i raka dojke.

Zaštitna funkcija

Istraživači u ovoj studiji koncentrisali su se na njihovu moguću zaštitnu funkciju kod intersticijalnih bolesti pluća, grupe bolesti koje uključuju bolesti koje mogu izazvati plućnu fibrozu.

Veliki zdravstveni problem širom sveta, plućna fibroza izaziva nepovratno oštećenje pluća i manifestuje se simptomima kao što su slabost, kratak dah i netolerancija na vežbanje.

Istraživači su posmatrali više od 300 ljudi sa intersticijskom bolešću pluća analizirajući podatke pacijenata sa UVA Health i Univerziteta u Čikagu, kao i podatke iz registra Fondacije za plućnu fibrozu.

Otkrili su da bez obzira na istoriju pušenja ili postojanje kardiovaskularnih bolesti, viši nivoi omega-3 masnih kiselina u krvi su povezani sa poboljšanom razmenom ugljen-dioksida i većim preživljavanjem bez potrebe za transplantacijom pluća.

Dodatna istraživanja

Dr Kim je naglasio potrebu za dodatnim proučavanjem kako bi se identifikovali zaštitni mehanizmi omega-3 masnih kiselina i utvrdilo da li neka vrsta omega-3 masnih kiselina može biti posebno korisna.

Da bi se utvrdilo da li intervencije omega-3 masnih kiselina – bilo putem lekova ili promena u ishrani – mogu imati pozitivan efekat na tok plućne fibroze, istraživači pozivaju na klinička ispitivanja i dodatne mehaničke studije.

Nadiia Borovenko / gettyimages.com