JETRA MNOGO VOLI ZELENIŠ, ŠARGAREPU, CELER, BUNDEVU I BATAT

by | 29.08.2022

Daniela Tepša, nutricionista-dijetetičar, već sedam godina hrani se isključivo biljnim namirnicama i otkriva kako stalno biti sit, a ostati fit

U zemlji sira i čokolade, Švajcarskoj, upoz­nala sam se sa lepotom biljne hrane. Sas­vim slučajno, na razmeni učenika 2015. godine ušla sam u porodicu koja se hrani 95% biljnom hranom, sa dodatkom nekih morskih plodova. Kako ih nikada nisam jela, bila sam “pri­morana” da jedem isključivo biljnu hranu. Nakon mesec dana, primetila sam velike promene: lako sam varila hranu, koža mi je bila sjajna i, što je najčudnije, nakon obroka osećala sam se kao da mogu da treniram, a u isto vreme bila sam sita. Oduvek znatiželjna, želela sam da otkijem zbog čega se tako osećam, pa se moje učenje nemačkog jezika pretvorilo u čitanje knjiga o ishrani. U na­rednih mesec dana znala sam da ću ishranu studirati i baviti se njom do kraja života – kaže u razgovoru za Magično bilje Daniela Tepša, nutricionista-dijetetičar.

Koje sve bolesti, po Vama, hrana može da ublaži ili izleči?

– Sve hronične nezarazne bolesti, poput in­sulinske rezinstencije, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, pa čak i kancer, sigurno se mogu regulisati zdravom ishranom koja se zasniva na mahunarkama, žitaricama, sezonskom voću i povrću, semenkama i koštunjavom voću.

Koje namirnice uvek imate u kući? 

– Sezonsko voće (trenutno kajsije, breskve, maline), zeleno lisnato povrće, poput rukole, suncokret ili indijski orah sa kojim za nekoliko minuta napravim preliv ili namaz i crveno sočivo koje se brzo skuva, a odličan je izvor proteina. Moj doručak je obrok koji se uvek sprema najviše deset minuta, a varira od smutija do palačinki, sendviča, tortilje ili kaše. Trenutna opsesija mi je kaša od prosenih pahuljica koju spremam vrlo lako – pomešam sa duplo više biljnog mleka, dodam kašiku sveže mlevenog lana, sitno seckane urme i puter od susama ili kikirikija. Kada se to zgusne dodam breskvu i maline. Prste da poližes, što bi se reklo!

Šta jedete tokom dana?

–  Za doručak najčešće jedem kaše sa voćem i semenkama koje su izvor omega 3 masnih kiselina, poput lana, čije ili konoplje. Za ručak biram mahunar­ke, kuvane integralne žitarice, krompir ili sladak krompir i puno sveže salate. Večere su nešto laganije, pa uživam u salatama ili potažima, a ponekad napravim sendvič ili tortilju. Volim speltine tortilje i najčešće ih punim tofu kajganom i svežim povrćem. Užinam popodne i tada se uvek nađe mesta za neki slatkiš zaslađen urmama. Meni omiljen je veganska verzija snikersa.

Da li je biljna ishrana skupa?

– Celovita biljna ishrana, kakvu ja preporučujem, nije skupa! Međutim, gotovi veganski proizvodi jesu skuplji, jer još uvek nisu masovno na tržištu. Ali, kako je biljna ishrana sve zastupljenija i kod nas, mnogi proizvodi se pojavljuju na policama i cene će biti sve niže. Međutim, takvi proizvodi, iako su veganski, ne znači da su zdravi. Sve što možete pravite kod kuće i garantujem da ćete uštedeti, pogotovo na duže staze, pošto ćete biti mnogo zdraviji.

Koje su pristupačne namirnice za lečenje jetre?

– Jetra je organ kroz koji prolaze sve štetne materije koje unosimo u sebe, što hranom, što iz spoljašne sredine, ili ih stvaramo stresom. Jetra mnogo voli zele­niše, kao i šargarepu, celer, bundevu i sladak krompir. Sve ove namirnice su pristupačne. Jetra ne voli masno, pa je izbegavajte, pogotovo u jutarnjim časovima.

Koja su tri najvažnija saveta za mršavljenje? 

– Najvažniji savet i najčešća greška je što ljudi neće da žive zdravo, već traže brza rešenja. Pronalaženje načina života koji vam odgovara je rešenje, a ne rigorozne dijete koje poštujemo kratak period pa se posle vratimo na početak, poznato kao jo-jo efekat. Svakodnevno negujte svoje telo, ne samo mesec dana pred važan događaj. Dodala bih i dva saveta: jedite mnogo svežih salata i hidrirajte se.

Kako postići hormonski balans?

– Pitanje o kom se može napisati knjiga. I ne zavisi samo od ishrane. Veliku ulogu igra i kozmetika koju birate, kao i stres koji dozvoljavate da utiče na vas. Kozmetika koju birate treba da bude prirodnog porekla, sa što manje sastojaka na listi. Nađite načina da smanjite stres – šetnjom u prirodi, treningom, meditacijom, razgovorom sa dragim ljudima, popodnevnim dremežom. Birajte namirnice koje ne opterećuju vašu jetru, a ravnoteža u svakom smislu brzo će doći.

Koja je najbolja hrana za PCOS?

– Sve što izaziva zapaljenje izbaciti iz ishrane – meso, jaja, mleko i mlečne proizvode, šećer. Ubaciti u ishranu puno bobičastog voća, zeleno lisnato povrće, kurkumu i đumbir, koji su puni antioksidanasa i bore se protiv slobodnih radikala.

Da li je bolje popiti smuti ili pojesti celu voćku? Da li je moguće pojesti previše voća?

– Uvek je bolje pojesti celu voćku. Međutim, nemoguće je pojesti onoliko voća i povrća koliko možete u smutiju. Zato su šejkovi odličan izvor nutrijenata jer možete popiti ukusan napitak u koji možete sakriti sve što ne volite. Vrlo često to je zeleno lisnato povrće koje svakako treba pojesti jednom, ali i više puta dnevno. Moj omiljen zeleni smuti sadrži bananu, sok od pola limuna, kašiku semenki lana, šaku spanaća, ovseno mleko i urmu.