Evo koje zdravstvene koristi donose šetnje po kiši prema stručnjacima

by | 29.04.2024
Evo koje zdravstvene koristi donose šetnje po kiši prema stručnjacima

Prema zdravstvenim stručnjacima, šetnje po kiši imaju nekoliko prednosti za zdravlje, kao što su sagorevanje kalorija i podizanje raspoloženja.

Kada napolju pada kiša, može biti primamljivo ostati u kući i udobno se smestiti na kauču uz dobru knjigu ili film. Međutim, ako osećate potrebu da izađete napolje, bilo da šetate svog psa ili jednostavno da protegnete noge, činite nešto dobro za zdravlje.

Šetnje po kiši je dobro za zdravlje

Prema zdravstvenim stručnjacima, šetnje po kiši ima mnogo neočekivanih prednosti. Ovo su neke od njih:

Bolji kvalitet vazduha

Jedna od glavnih prednosti hodanja po kiši je to što vazduh postaje čistiji i svežiji za disanje. Kiša može da spere zagađivače i alergene u vazduhu, posebno u mnogim velikim gradovima koji su prenaseljeni i zagađeni.

Kapljice vode koje padaju kroz atmosferu apsorbuju suspendovane čestice u vazduhu, kao što su čestice prašine i zagađivači. Kada se to dogodi, čestice prašine u atmosferi se talože sa kapima kiše na tlo, omogućavajući vazduhu da postane čistiji nakon padavina.

Teže se pregrejati tokom vežbanja

U toplijim sredinama, kišno vreme može da spreči pregrevanje tokom vežbanja pomažući da efikasnije regulišete telesnu temperaturu. Obično, kada vežbate, vaše telo proizvodi toplotu, što dovodi do porasta vaše temperature. Znojenje rashlađuje.

Međutim, kada pada kiša, niže temperature i kišne kapi deluju kao prirodne rashladne tečnosti, pomažući da se toplota odvede iz vašeg tela. Takođe, kada pada kiša, često je oblačno, što znači da sunce ne bije ljude.

Šetnje po kiši sagoreva više kalorija

Postoji šansa da vam šetanje po lošem vremenu može pomoći da sagorite više kalorija. To je samo zato što ljudi imaju tendenciju da brže hodaju po kiši kao motivator da se ne pokvasev – tako da telo prirodno radi malo teže i sagoreva više kalorija.

Osim toga, niže temperature povezane sa kišom zahtevaju od vašeg tela da radi više da bi održalo svoju osnovnu temperaturu, što može dovesti do veće potrošnje energije i kalorija kako biste se zagrejali.

Može da poboljša raspoloženje

Zvuk i miris kiše mogu imati smirujući efekat na um, što može poboljšati raspoloženje, podstaći opuštanje i smanjiti nivo stresa. Ovo može imati umirujući efekat ili svojstva za podizanje raspoloženja.

Kada treba da izbegavate šetnju po kiši?

Postoje određene situacije u kojima bi trebalo da izbegavate hodanje po kiši da biste dali prioritet svojoj bezbednosti i dobrobiti. Na primer, ako ste u opasnosti od pada, imate istoriju prethodnih padova ili imate problema sa ravnotežom, najbolje je da ne izlazite napolje kada pada kiša.

Osobe sa ograničenim vidom ili pokretljivošću, kao i one sa zdravstvenim stanjem koje se može pogoršati usled izlaganja kiši ili niskim temperaturama, trebalo bi da izbegavaju šetanje po kišu.

Naravno, trebalo bi da ostanete u zatvorenom tokom teških vremenskih uslova kao što su oluje, munje i jaki vetrovi.

Možete li se razboleti od šetnje po kiši?

Stručnjaci tvrde da se zapravo ne možete razboliti samo od šetnje po kiši. Ali ako ostanete u mokroj ili hladnoj odeći duži vremenski period i vaša telesna temperatura se dovoljno snizi da utiče na vaš imuni sistem, možda ćete biti izloženi povećanom riziku da se razbolite.

LuckyBusiness / gettyimages.com