Najzdravija masnoća na svetu: Ovo su lekovita svojstva maslinovog ulja

by | 03.05.2024
Najzdravija masnoća na svetu: Ovo su lekovita svojstva maslinovog ulja

Teško je preceniti sva lekovita svojstva maslinovog ulja. Nije ni čudo što su stari Grci maslinu nazivali drvetom života, zdravlja i plodnosti. Koliko je ovo ulje korisno za savremenog čoveka?

Lekovita svojstva maslinovog ulja su mnogobrojna zbog čega se ovo ulje često naziva jednim od najkorisnijih proizvoda za zdravlje. Iako, prema statistikama, maslinovo ulje čini samo 3% ukupnog biljnog ulja koje se konzumira u svetu. I to uprkos činjenici da je čisto maslinovo ulje, dobijeno presovanjem, jedan od retkih proizvoda koji naše telo 100% apsorbuje.

Lekovita svojstva maslinovog ulja

Pre nego što govorimo o lekovitim svojstvima maslinovog ulja, vredi napomenuti da ovaj proizvod blagotvorno utiče i na naš izgled, što je važna činjenica za svaku ženu. Maslinovo ulje poboljšava strukturu kože i kose (u tu svrhu se ne samo jede, već se koristi i kao sastojak za hranljive maske). Čak i u procesu gubitka težine i normalizacije metabolizma, maslinovo ulje igra važnu ulogu.

Uticaj maslinovog ulja na zdravlje

Zašto nutricionisti insistiraju na svakodnevnom konzumiranju maslinovog ulja ako osoba želi da smrša? Tajna je u tome što oleinska kiselina, koja se nalazi u maslinovom ulju, podstiče proizvodnju posebne supstance u našem telu koja signalizira sitost mozgu. Tako maslinovo ulje uspešno i trajno potiskuje osećaj gladi. Nije li ovo dobar razlog da u svojoj kuhinji imate flašu aromatičnog lekovitog maslinovog ulja?

Dobro je za zdravlje srca

Ali, ovo ulje ima još bezbroj benefita za zdravlje. Prvo, ovaj proizvod je rekorder za snižavanje nivoa holesterola. To znači da je neophodan za prevenciju ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, Alchajmerove bolesti i drugih tegoba.

Još jedno lekovito svojstvo maslinovog ulja je da deluje protivupalno, što znači da je izuzetno korisno za sve upale u organizmu: od upale grla i desni do tromboflebitisa, čira na želucu ili, recimo, polno prenosivih infekcija. Inače, zato u terapijskoj ishrani tabele 1, koju lekari propisuju za čir na želucu, maslinovo ulje igra ključnu ulogu.

Maslinovo ulje sadrži posebno vredne oleinske i linolinske kiseline, kao i vitamine A, D, E, K. U osnovi, upravo ovaj set pruža lekovita svojstva maslinovog ulja:

  • Normalizacija procesa varenja, prevencija i lečenje većine gastrointestinalnih bolesti
  • Jača imunitet
  • Usporavanje procesa starenja tkiva i organa (zbog velikog broja antioksidanata sadržanih u maslinovom ulju)
  • Poboljšanje mentalne aktivnosti, jačanje pamćenja, efikasna prevencija nervnih poremećaja
  • Posepešuje zarastanju rana i povreda
  • Zaštita sluzokože želuca od čireva
  • Jačanje koštane mase
  • Prevencija raka

Ne bi bilo loše napomenuti da će lekovita svojstva maslinovog ulja dobro poslužiti trudnicama. Prednosti su obezbeđene zbog visokog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina, koje su uključene u formiranje mozga nerođenog deteta, kao i njegovog nervnog sistema.

Koje maslinovo ulje ima najbolja lekovita svojstva?

Da biste iskusili puna lekovita svojstva maslinovog ulja, morate znati koji proizvod je najkorisniji. Treba izabrati ulje pripremljeno hladnim ceđenjem (ponekad se naziva i presovanjem).

Natpis na etiketi treba da glasi: Ekstra djevičansko maslinovo ulje. To znači da su za dobijanje ulja korišćena samo mehanička sredstva i da nije podvrgnuta nikakvoj toplotnoj ili hemijskoj obradi. Upravo ova vrsta maslinovog ulja – nerafinisano, hladno ceđeno – ima najviše korisnih kvaliteta.

dulezidar / gettyimages.com