Šta je antiinflamatorna dijeta? Koje to namirnice mogu da smanje upalne procese u telu?

by | 30.11.2023
Šta je antiinflamatorna dijeta?

Antiinflamatorna dijeta podrazumeva izbegavanje konzumiranja namirnica koje mogu izazvati ili pogoršati upalu. Saznajte koja to hrana prija telu

Antiinflamatorna dijeta se fokusira na sveže voće i povrće, koji su često dobri izvori antioksidanata. To su molekuli u hrani koji pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tela. Slobodni radikali su prirodni nusproizvodi nekih telesnih procesa, uključujući metabolizam. Ukoliko ih ima u prevelikoj količini mogu dovesti do oštećenja ćelija. Ovo oštećenje povećava rizik od upale i može doprineti raznim bolestima.

Šta predstavlja antiinflamatorna dijeta?

Antiinflamatorna dijeta favorizuje hranu koja je bogata antioksidansima u odnosu na hranu koja povećava proizvodnju slobodnih radikala. Na primer, omega-3 masne kiseline koje su prisutne u masnoj ribi, mogu pomoći u smanjenju nivoa inflamatornih proteina u telu. Vlakna takođe mogu da imaju ovaj efekat.

Mnoge popularne dijete već se pridržavaju antiinflamatornih principa. Na primer, i mediteranska dijeta, kao i DASH dijeta uključuju sveže voće i povrće, ribu, integralne žitarice i masti koje su dobre za srce. Na primer, istraživanja sugerišu da mediteranska dijeta koja se fokusira na biljnu hranu i zdrava ulja, može smanjiti efekte upale na kardiovaskularni sistem.

Istraživanja takođe pokazuju da DASH dijeta može imati pozitivan uticaj na smanjenje markera upale u poređenju sa redovnim dijetama. Ova dijeta takođe može imati dodatne prednosti kod stanja upalnog artritisa, kao što je snižavanje nivoa mokraćne kiseline, što je faktor rizika za giht.

Kome je namenjena antiinflamatorna dijeta?

Ovakva vrsta ishrane može poslužiti kao komplementarna terapija za mnoga stanja koja se pogoršavaju hroničnom upalom, kao što su: reumatoidni artritis, psorijaza,
astma, Kronova bolest, kolitis, inflamatorna bolest creva (IBD), lupus, Hašimoto sindrom, dijabetes tipa 2, gojaznost, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti.
Ishrana koja je bogata antioksidansima takođe može pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma.

Namirnice koje se preporučuju

Antiinflamatorna dijeta treba da kombinuje različite namirnice koje su bogate  hranljivim materijama, sadrže antioksidanse, sadrže zdrave masti.
Namirnice koje zadovoljavaju ove kriterijume su:

 • Masne ribe: tunjevina i losos
 • Voće: borovnice, kupine, jagode i trešnje
 • Povrće: kelj, spanać, brokoli, pasulj i sočivo
 • Orašasti plodovi i semenke
 • Masline i maslinovo ulje
 • Hrana bogata vlaknima
 • Sirovo ili umereno kuvano povrće
 • Začini: đumbir i kurkuma
 • Probiotici i prebiotici

Stručnjaci sugerišu da se važno kombinovati i uključivati različite namirnice u svakodnevni meni.

Hrana koju treba ograničiti

Osobe koje se pridržavaju antiinflamatorne dijete treba da izbegavaju ili ograniče unos sledeće hrane:

Prerađena hrana
Hranu sa dodatkom šećera ili soli
Nezdrava ulja
Prerađeni ugljeni hidrati, koji su prisutni u belom hlebu, belim testeninama i mnogim pekarskim proizvodima
Prerađene grickalice kao što su čips i krekeri
Gotovi sledoledi, kolači i keksi
Preterano konzumiranje alkohola

Neke osobe takođe mogu imati netoleranciju na određenu hranu, što znači da njihovo konzumiranje može izazvati upalu i druge štetne efekte. Uobičajene namirnice koje izazivaju netolerancije uključuju gluten i mleko.

Saveti za antiinflamatornu dijetu

Može biti izazovno preći na novi način ishrane, ali sledeći saveti mogu pomoći:

 • Koristite raznovrsno voće, povrće i zdrave grickalice.
 • Postepeno zamenite obroke brze hrane zdravim, domaćim ručkovima.
 • Zamenite gazirana i druga slatka pića sa negaziranom ili gaziranom mineralnom vodom.
 • Uključivanje 30 minuta umerenog vežbanja u dnevnu rutinu.
 • Praktikovanje dobre higijene sna, jer loš san može pogoršati upalu.
Može li vegetarijanska ishrana smanjiti upalu?

Vegetarijanska ili veganska ishrana može biti jedna od opcija za osobr koji žele da smanje upalu jer ove dijete obično daju prednost prirodnoj, celovitoj hrani dok smanjuju unos zasićenih masti. Na primer, analiza iz 2017. godine otkrila je da ljudi koji su praktikovali vegetarijansku ishranu dve godine ili više, obično imaju niže inflamatorne biomarkere od onih koji jedu meso.

Međutim, nedostaju velike, kontrolisane studije o antiinflamatornim mehanizmima veganske i vegetarijanske ishrane, i neophodna su dalja istraživanja da bi se u potpunosti istražili njihovi pozitivni efekti.

YelenaYemchuk / gettyimages.com