Idelani dani za začeće: Otkrijte šta kaže nauka i kako da poboljšate plodnost

by | 08.12.2023
Idelani dani za začeće: Otrkrijte šta kaže nauka i kako da poboljšate plodnost

Prema rečima naučnika postoje idealni dani za začeće što je posebno korisna informacija za sve one koji žele da se ostvare u ulozi roditelja. Saznajte koji su to dani, kao i savete kako da poboljšate plodnost. 

 

U teoriji, osoba može zatrudnjeti u bilo kom trenutku svog ciklusa, ali je najverovatnije da će se to dogoditi u vreme ovulacije. Period ovulacije može da varira i zavisi od mesntrualnog ciklusa.

Idealni dani za začeće po rečima nauke

Žene su najplodnije dan ili dva od ovulacije, kada jajnici oslobađaju jajne ćelije. Ali, moguće je zatrudnjeti i u danima koji prethode ovulaciji, jer sperma može preživeti nekoliko dana u ženskom telu. U danima tokom menstrualnog ciklusa je namjanja verovatnoća da može doći do začeća i tretiraju se kao „bezbedan period“.

Idealni dani za začeće: Razumevanje mestrulanog ciklusa

Menstrualni ciklus u proseku nastupe između 28-32 dana. Neke žene imaju kraće cikluse, dok su kod drugih duži. Prvi dan menstruacije smatra se prvim danom menstrualnog ciklusa. Uobičajen period menstrualnog ciklusa je 3-7 dana. Varijacije u menstrualnom ciklusu se obično dešavaju u folikularnoj fazi koja se javlja pre ovulacije. Lutealna faza, koja se javlja od ovulacije do sledeće menstruacije, obično traje 14 dana.

Ovulacija i začeće

Ovulacija se dešava kada jedan od jajnika oslobodi jajnu ćeliju. Potom se ona kreće u jajovod, gde će putovati do materice, što traje oko 24 sata. Trudnoća kada sperma oplodi jajnu ćeliju. Ako sperma ne oplodi jajnu ćeliju, ono se pomeri u matericu, gde se razgrađuje i spremno da napusti telo tokom sledeće menstruacije.

Izračunavanje ovulacije

Ovulacija se dešava oko 14 dana pre sledeće menstruaciju, ako je u pitanju redovan ciklus od  28 dana. Većina žena ovulira između 11. i 21. dana ciklusa. Prvi dan njihove poslednje menstruacije je dan 1 ciklusa. Ovulacija se ne dešava uvek istog dana svakog meseca i može varirati za dan ili više dana. Smatra se da su dani oko ovulacije oni sa najvećom šansom za začeće. Plodni period počinje nekoliko dana pre ovulacije, jer spermatozoidi mogu da prežive do 5 dana unutar ženskog tela. Dakle, čak i ako osoba nema seks 14. ili 15. dana, i dalje je moguće zatrudneti ako je imala seks bez upotrebe kontracepcije između 9-13.

Prema istraživanju iz 2018. godine, verovatnoća začeća raste od 8. dana, dostižući maksimum 13. dana i opadajući na nulu do 30. dana. Ženama takođe može biti od pomoći da beleže znakove ovulacije kako bi se odredio tačan dan ovulacije svakog meseca. Znaci uključuju:

  • Blagi grčevi u donjem delu stomaka
  • Vaginalni iscedak sličan belancu
  • Malo povećanje bazalne telesne temperature
  • Veći seksualni nagon

Ali, treba da imaju na umu da postoji nekoliko varijabli i da se vreme ovulacije može menjati iz meseca u mesec.

Kako povećati šanse za začeće?

Da bi se maksimizirale šanse za trudnoću, ovi saveti mogu da pomognu:

Imajte redovne seksualne odnose: Stope trudnoće su najveće među partnerima koji imaju seks 2 do 3 nedeljno.
Izbegavajte cigarete: Pušenje duvana smanjuje plodnost i utiče na zdravlje fetusa u razvoju.
Ograničite unos alkohola: Prevelike količine alkohola mogu smanjiti plodnost kod muškaraca i žena i naškoditi fetusu.
Održavajte umerenu težinu: Žene s previše ili premalo kilograma imaju veću verovatnoću da imaju neredovnu ovulaciju.
Smanjite stres: Iako istraživanje o tome da li anksioznost ili stres mogu smanjiti plodnost nije konačno, jasno je da smanjenje stresa može pružiti određenu korist osobi koja pokušava da zatrudni.

Takođe, lečite bilo koje medicinske uzroke koji mogu doprineti neplodnosti. Kod žena, to može uključivati hormonalne probleme, endometriozu, sindrom policističnih jajnika (PCOS), fibroide materice, autoimune poremećaje i još mnogo toga. Lekar može da proceni opšte zdravlje para i može da identifikuje metode za poboljšanje verovatnoće začeća.

Kwangmoozaa / gettyimages.com