CISTE NA JAJNICIMA UZROKUJU NEPLODNOST

by | 18.05.2023
policisticni-jajnici-i-plodnost_ciste-na-jajnicima-uzrokuju-neplodnost.jpg

Otkrijte kako fitoterapija može da pomogne da rešite ovaj problem sa reproduktvinim zdravljem

 POLISITIČNI JAJNICI I PLODNOST: SLADIĆ REŠAVA PROBLEM

Ciste na jajnicima jedan su od najkompleksnijih ženskih zdravstvenih problema koji izazivaju neplodnost. Lekovito bilje, suplementi i određene namirnice mogu da regulišu ovaj poremećaj.

Ciste na jajnicima ne uzrokuju samo neplodnost… 

Nije tačno poznat uzrok zbog kojeg se javljaju policistični jajnici. Ukoliko se ne leči, pored smanjene šanse za začeće, postoje rizici od nastanka dijabetesa tipa 2. Mogu da se jave problemi sa srcem i krvnim sudovima i do pojave visokog krvnog pritiska. U nekim slučajevima policistični jajnici mogu da prouzrokuku i rak materice.

Ciste na jjanicima: Biljni pomoćnici

Opšti cilj u lečenju poilicističnih jajnika balansiranje nivoa šećera u krvi, održavanje hormonske ravnoteže i dobre probave. Ovo su biljke koje mogu da pomognu:

Koren sladića (Glycyrrhiza glabra)

Ova biljka utiče na hormonalni balans. Takođe, sladić utiče na lučenje insulina što je važno za zdravlje jetre kod žena koje imaju problem s policističnim jajnicima.

Peruanska maka (Lepidium meyenii)

Peruanska maka poboljšava plodnosr tako što normalizuje nivo estrogena i progesterona.

Konopljika (Vitek agnus-castus)

Smatra se jednom od najmoćnijih biljaka koje podstiču plodnost i redovan menstrualni ciklus. Konopljika donosi hormonsku ravnotežu u telu tako što utiče na hipotalamus, hipofizu i jajnike.

Babin zub (Tribulus terrestris)

Biljka babin zub podstiče ne samo redovnu ovulaciju nego ima blagotvorno dejstvo na repoduktivno zdravlje žene.

Kako kontrolisati insulinsku rezistenciju

Budući da je u slučaju poicističnih jajnika važno držati pod kontrolom insulinsku rezistenciju, nenadmašni su cimet i seme piskavice.

Cimet (Cinnamomum)

Aromatični cimet može da smanji nivo insulinske rezistencije. On usporava kretanje hrane iz želuca u tanko crevo što usporava razgradnju ugljenih hidrata, što je važno za osobe sa dijabetesom i žene sa policističnim jajnicima.

Seme piskavice (Trigonella foenum graecum)

Ova biljka je bogata vlaknima koje usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata. A redovno pijenje čaja može da donese rezultate već nakon osam nedjelja.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom

Glikemijsko opterećenje kombinuje i kvalitet i količinu ugljenih hidrata. nemojte jesti više od 100 g ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom, osim ako ste mršavi.

Namirnice koje se preporučuju:

  • Kelj, brokoli, špargle
  • Pasulj i sočivo
  • Grejpfrut i jabuke
  • Orasi i bademi

Izbegavajte palačinke, sirupe, šećer, beli krompir, marmeladu, pogačice, beli hleb, testeninu, brzu hranu i alkoholna pića.

Napomena: Prerađeni ugljeni hidrati koji se brzo razgrađuju čine da nivo insulina dramatično skoči.

 

Foto: mirzamlk / gettyimages.com