NEREDOVNA MESTRUACIJA: 5 SAVETA ZA REDOVAN CIKLUS

by | 28.07.2023

Isprobajte ove kuće lekove koji mogu da poboljšaju stvari

NEREDOVNA MESTRUACIJA: 5 SAVETA ZA REDOVAN CIKLUS  

Neredovna mestruacija je problem s kojim se žene često suočavaju. Osim toga, može da bude ometajući faktor za žene koje imaju problem s začećem.

Neredovna mestruacija utiče na plodnost

Svaka žena doživljava različite menstrualne simptome, ali neki od najčešćih simptoma su grčevi u stomaku, bol u nogama, bol u leđima, obilno krvarenje i osetljivost dojke. Prema studijama, žene počinju da imaju menstruaciju u dobi od 11 do 14 godina i nastavljaju sve dok ne dostignu fazu menopauze, što je oko 50 godina. Neredovne menstruacije su jedan od najčešćih problema sa kojima se žene suočavaju.

Zdrav menstrualni ciklus

Ako menstruacija traje 4 do 8 dana svakog meseca, to je znak da imate normalan i zdrav ciklus. Ali, činjenica je sa pojedine žene nemaju redovne menstruacije. 

Postoje različiti načini koji mogu uticati na menstruaciju, uključujući stres, hormonske probleme i još mnogo toga. Neredovan menstrulani ciklus može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Stoga, morate voditi računa o datumu svoje poslednje menstruacije i proveriti da li dobijaju menstruaciju na vreme sledećeg meseca. Ukoliko ste zaključili da imate neredovan ciklus, isprobajte neki od ovih kućnih lekova.

Neredovna mestruacija: Kućni lekovi koji mogu da pomognu

Cimet

Cimet čini čuda kada su u pitanju menstrualni problemi. Cimet čak pomaže u lečenju policističnih jajnika. Cimet takođe pomaže u regulisanju menstualnog ciklusa, a može da ublaži bol bokom menstruacije. Pola kašičice cimeta pomešajte u smuti, kafu ili neki drugi napitak jednom dnevno.

Đumbir

Đumbir pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i regulisanju menstruacije. Preporučuje se da počnete da konzumirate đumbir sedam dana pre termina kako postigli najbolje rezultate. Đumbir takođepozitivno utičn na preobilno krvarenje tokom mestruacije. Koren svežeg đumbira od 2,5 cm ogulite, prelijte s šoljom vode i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Procedite, dodajte limun i med po želji.

Ananas

Ananas je odličan kućni lek za neredovne menstruacije. Ananas sadrži bromelain, enzim koji omekšava sluzokožu materice i pomaže u regulisanju menstruacije. Takođe je antiinflamatorna po prirodi i tako pomaže u ublažavanju bolova tokom menstruacije. Pojedite šoljicu iseckanog ananasa ili popijte sok.

Jabukovo sirće

Pijenje jabukovog sirćeta pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa i u lečenju policističnih janika. Kašičicu jabukovog sirećeta razblažite u šolji vode i pijte jednom dnevno.

Kumin

Kumin takođe može da pomogne da se uspostavi redovan menstrualni ciklus. Svako jutro pijte kumin koji je odstojao preko noći potopljen u toploj vodi.

 

Foto: rezkrr / gettyimages.com