Hrana i pića bogata flavonoidima povezani su sa do 28% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2

by | 02.06.2024
Hrana i pića bogata flavonoidima povezani su sa do 28% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2

Biljke obiluju raznim flavonidima koja se razlikuju po svojoj bioraspoloživosti i bioaktivnosti. Već je poznato da usvajanje dijete bogate biljnom hranom smanjuje rizik od dijabetesa. 

Nova studija, objavljena u Nutrition & Diabetes, ispitala je vezu između ishrane bogate flavonoidima i pojave dijabetesa tipa 2 u velikoj populaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dijeta sa flavonoidima i rizik od dijabetesa

Flavonoidi, kategorija polifenolnih jedinjenja, podeljeni su u šest glavnih podklasa: flavanoni, flavoni, flavan-3-oli, flavonoli, antocijanini i izoflavoni. Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da veći unos flavonoida može dovesti do veće osetljivosti na insulin i poboljšanog profila lipida u krvi.

Studija o flavonoidima

Nova studija je uključivala 113.097 učesnika iz UK Biobank, velike kohortne studije zasnovane na populaciji koja je regrutovala preko 500.000 odraslih u UK između 2006. i 2010. godine.

Deset namirnica bogatih flavonoidima je odabrano na osnovu prosečne dnevne potrošnje. Flavodiet rezultat (FDS) izračunat je sumiranjem porcija ovih deset namirnica. Studija je otkrila da je veća konzumacija hrane bogate flavonoidima bila češća među ženskim učesnicima, starijim osobama, onima koji su bili fizički aktivni i onima sa višim nivoom obrazovanja.

Prosečan dnevni unos flavonoida bio je 805,7 miligrama. Među podklasama flavonoida, polimeri — uključujući proantocijanidine — i flavan-3-oli su bili najznačajniji doprinosioci, koji su činili 67% odnosno 22% ukupnog unosa.

Čaj je bio primarni izvor za ove podklase. Flavoni, uglavnom dobijeni iz paprike, najmanje su doprineli ukupnom unosu flavonoida.

Studija je otkrila da svaka dodatna dnevna porcija hrane bogate flavonoidima smanjuje rizik od dijabetesa za 6%, 4 porcije crnog ili zelenog čaja dnevno su povezane sa 21% manjim rizikom, 1 porcija bobičastog voća dnevno je povezana sa 15% manji rizik od dijabetesa, a 1 porcija jabuka dnevno je bila povezana sa 12% manjim rizikom.

Flavonoidi smanjuju upalu

Nalazi sugerišu da ishrana bogata flavonoidima pozitivno utiče na kontrolu težine, metabolizam glukoze, upale i funkcije bubrega i jetre, doprinoseći smanjenom riziku od dijabetesa tipa 2. Flavonoidi, posebno antocijanini, flavan-3-oli i flavonoli, poboljšavaju lučenje insulina i signalizaciju, i poboljšavaju transport i metabolizam glukoze.

Ovi nalazi pokazuju da unos flavonoida može pomoći u smanjenju viška masnog tkiva koje može biti proinflamatorno, kao i da smanji masno tkivo koje okružuje glatko mišićno tkivo, omogućavajući da pomenute mišićne ćelije apsorbuju više glukoze u krvi.

Flavonoidi mogu pomoći u prevenciji i upravljanju dijabetesom i njegovim komplikacijama regulacijom metabolizma glukoze, povećanjem signalizacije insulina i sekrecije i aktivnosti enzima jetre, smanjenjem oksidativnog stresa i optimizacijom profila lipida, koji zajedno poboljšavaju gojaznost, nivo šećera u krvi, hroničnu upalu i bubrege i funkcija jetre.

Dajući prioritet ishrani bogatoj prirodnim flavonoidima iz izvora kao što su voće, povrće i čajevi, pojedinci mogu poboljšati svoje opšte zdravlje i smanjiti rizik od hroničnih stanja.

Studija identifikuje ostvarive ciljeve, kao što je konzumiranje šest dnevnih porcija raznovrsne hrane bogate flavonoidima, uključujući grožđe, pomorandže, grejpfrut, slatke paprike, luk, najmanje 70% tamne čokolade, a posebno crni i zeleni čaj, jabuke i bobičasto voće.

KMNPhoto / gettyimages.com