Emulgatori u hrani mogu povećati rizik od dijabetesa

by | 08.06.2024
Emulgatori u hrani mogu povećati rizik od dijabetesa

Nedavna studija je otkrila vezu između određenih emulgatora aditiva za hranu i rizika od dijabetesa tipa 2. Evo kako emulgatori mogu da utiču na vaše zdravlje.

Emulgatori se mogu naći u svakodnevnoj hrani, od hleba i putera do majoneza, i oni sami po sebi nisu loši. Neki emulgatori se čak nalaze u prirodi, poput pektina u voću. Ali, neka istraživanja koja pokazuju da su emulgatori aditiva za hranu povezani sa većim rizikom od određenih zdravstvenih bolesti.

Šta su emulgatori?

Emulgatori su hemikalije koje pomažu da se supstance koje se obično ne mešaju dobro zajedno (npr. ulje i voda) formiraju u stabilnu smešu. Koriste se za zgušnjavanje, stabilizaciju i očuvanje roka trajanja određenih namirnica. Na primer, emulgatori se obično nalaze u sladoledu kako bi omogućili da se voda i masti drže zajedno.

Šta su emulgatori u hrani i da li ih treba izbegavati?

Novi podaci o učestalosti dijabetesa ponovo izazivaju zabrinutost oko bezbednosti određenih aditiva za hranu, emulgatora, emulgatora. Koristeći kohortu od više od 104.000 francuskih učesnika između 1. maja 2009. i 26. aprila 2023., istraživači su pratili navike u ishrani učesnika i izloženost emulgatorima (koristeći baze podataka o sastavu hrane i laboratorijske testove) svakih šest meseci. Otkrili su da je nakon 6,8-godišnjeg praćenja, kod 1.056 učesnika dijagnostikovan dijabetes tipa 2.2 Ovi učesnici su imali tendenciju da budu više izloženi emulgatorima aditiva za hranu tokom vremena.

Istraživači su primetili da je unos specifičnih emulgatora povezan sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2:

  • Karagenans: Zgušnjivač za hranu dobijen od crvene morske alge koji se obično nalazi u pivu, mlečnim proizvodima, bez mlečnih proizvoda, slatkišima, proizvodima sa visokim sadržajem proteina
  • Karagenan guma: Zgušnjava i stabilizator hrane dobijen od morskih algi koje se obično nalaze u mlečnim proizvodima, mesnim proizvodima, pripremljenoj hrani, proteinskim šejkovima i proteinskim prahovima.
  • Trikalijum fosfat: Aditiv za hranu koji se koristi za mešanje sastojaka i obično se nalazi u prerađenoj hrani, kao što su sir, žitarice i pekarski proizvodi.
  • Monogliceridi i digliceridi: Emulgatori dobijeni preradom ulja iz semena koji se obično nalaze u sladoledu, veganskom puteru i pečenim proizvodima.
  • Ksantan guma: Sredstvo za zgušnjavanje koje se obično nalazi u prelivima za salatu, sirupima, pečenim proizvodima, mlečnim proizvodima i namazima sa niskim sadržajem masti.

Prethodna istraživanja su pokazala da emulgatori aditiva za hranu mogu oštetiti zaštitni sloj sluzi u crevima i povećati rizik od creva koja curi. Ove promene mogu povećati upalu i uticati na sposobnost creva da metaboliše hranljive materije i proizvodi metabolite, što zauzvrat utiče na telo osetljivost na insulin i njegovu sposobnost da metabolizuje glukozu. To može dovesti do dijabetesa. Pošto stanje mikrobioma direktno utiče na metaboličko zdravlje i rizik od dijabetesa, nije ni čudo da ovi aditivi mogu uzeti značajan danak.

peterschreiber.media / gettyimages.com