Bademovo mleko može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

by | 24.01.2024
Bademovo mleko može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Bademovo mleko je hranljivo i niskokalorično. Bogato je hranljivim materijama, a prema naučnim studijama donosi nekoliko zdravstvenih prednosti – između ostalog za zdravlje srca.

Bademovo mleko je hranljiva alternativa kravljem mleku. Pravi mešanjem badema sa vodom, a zatim se procedi da bi se uklonile čvrste materije.

Ima prijatan, orašasti ukus i kremastu teksturu sličnu onoj običnog mleka. Iz tog razloga, to je popularan izbor za ljude koji prate vegansku ishranu i one koji su alergični ili netolerantni na mlečne proizvode.

Bademovo mleko možete pronaći u većini supermarketa, obično u odeljku zdrave hrane. Takođe, lako ga je napraviti kod kuće.

Bademovo mleko je zdrava alternativa

Komercijalno bademovo mleko dolazi u različitim brendovima i ukusima. Iz zdravstvenih razloga najbolje je izabrati bademovo mleko koje ne sadrži dodatog šećera.

Većina brendova je takođe obogaćena vitaminima, mineralima ili proteinima. Ako ne jedete mlečne proizvode, možda ćete imati koristi od odabira proizvoda koji su obogaćeni kalcijumom.

Koncentracija hranljivih materija u bademovom mleku zavisi od toga koliko je badema uloženo u njegovu proizvodnju, količine dodane vode koju sadrži i da li sadrži dodatne vitamine i minerale ili ne.

Na primer, mnogi onlajn recepti preporučuju pravljenje 2 šolje bademovog mleka od 1 šolje (143 g) badema, dok komercijalno bademovo mleko može biti mnogo razblaženo.

Bademovo mleko može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Opservacione studije pokazuju da je redovna konzumacija orašastih plodova povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. To je delimično zato što su bogati zdravim mastima.

Bademovo mleko je 1% masnog ulja, od čega je oko 90% nezasićeno. Istraživanja su povezala oleinsku kiselinu, koja je glavna masna kiselina u bademovom ulju, sa korisnim promenama u lipidima u krvi.

Jedna studija na zdravim odraslim osobama pokazala je da konzumiranje 66 g badema ili bademovog ulja svaki dan tokom 6 nedelja smanjuje njihov nivo lipoproteina niske gustine, ili „lošeg“ holesterola za 6% i triglicerida za 14%. Takođe je povećao njihov lipoprotein visoke gustine, ili „dobar“ holesterol za 6%.

Ove korisne promene u profilu lipida u krvi povezane su sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Iako oko 50% kalorija u bademovom mleku potiče od masti, to je uglavnom proizvod sa malo masti i verovatno nema značajan uticaj na profil lipida u krvi.

Nutricionisti veruju da su vitamin E, zajedno sa bioaktivnim biljnim jedinjenjima, uključujući polifenole, odgovorni za mnoge zdravstvene prednosti badema. Ova jedinjenja imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja su dobra za zdravlje srca.

Zaključak: Bademovo mleko je bogato vitaminom E i sadrži zdrave masti. Ako ga redovno pijete, može biti od koristi vašem srcu.

bhofack2 / gettyimages.com