Koronarna bolest srca: 6 uobičajenih simptoma koje ne smete ignorisati

by | 01.03.2024
Koronarna bolest srca: 6 uobičajenih simptoma koje ne smete ignorisati

Zdravlje srca je ključni deo naših života, ali je često lako prevideti znakove upozorenja da nešto nije u redu. Jedno od najozbiljnijih stanja na koje treba paziti je koronarna bolest srca.

 

Zdravlje srca je ključni deo naših života, ali je često lako prevideti znakove upozorenja da nešto nije u redu. Jedno od najozbiljnijih stanja na koje treba paziti je koronarna arterijska bolest srca ili ishemijska bolest srca.

Koronarna bolest srca: Zašto nastaje i koji su simptomi

To je stanje u kojem su koronarne arterije (arterije koje snabdevaju srce krvlju, kiseonikom i hranljivim materijama) sužene ili blokirane. Ovo stanje obično nastaje usled nakupljanja masnih materija, kao što su holesterol i trigliceridi, unutar zidova arterija, što dovodi do stvaranja aterosklerotskih plakova. Ovi plakovi mogu suziti arterije i smanjiti protok krvi u srce.

Koronarna arterijska bolest može dovesti do različitih problema, uključujući anginu pektoris (bol u grudima), srčani udar (infarkt miokarda) i srčanu aritmiju (nepravilan srčani ritam). Faktori rizika za koronarnu arterijsku bolest uključuju pušenje, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, dijabetes, fizička neaktivnost, gojaznost i genetsku predispoziciju.

Koronarna bolest srca: Ne ignorišite ove znake

Evo 6 uobičajenih znakova koji mogu ukazivati na ovaj zdravstveni problem:

Bol ili stezanje u grudima

Klasični simptomi koronarne bolesti srca su bol u grudima ili nelagodnost poput osećaja pritiska ili težine u grudima. Ovaj osećaj se može proširiti na ruke, vrat, vilicu ili gornji deo leđa. Ako osetite takvu nelagodnost, posebno tokom fizičke aktivnosti ili stresa, ključno je da odmah potražite medicinsku pomoć

Kratak dah

Smanjen dotok krvi u srce može dovesti do otežanog disanja, posebno tokom napora ili stresnih situacija. Ako često puta zadišete i pilikom nevelikog fizičkog napora to može biti znak koronarne bolesti srca.

​Vrtoglavica

Nedovoljno snabdevanje srca krvlju može izazvati vrtoglavicu. Ako osećate vrtoglavicu ili nesvesticu, posebno u kombinaciji sa drugim simptomima kao što je bol u grudima, neophodno je da se odmah konsultujete sa zdravstvenim radnikom.

Umor

Kada je protok krvi do srca ugrožen to utiče na sposobnost srca da efikasno pumpa, što dovodi do umora i slabosti. Ako osećate uporan umor ili nedostatak energije, mudro je da vas pregleda lekar kako biste isključili bilo kakve probleme sa srcem.

​Palpitacije

Nepravilni otkucaji srca ili lupanje srca mogu biti uznemirujući i mogu ukazivati na poremećene električne signale uzrokovane blokadom srca. Ako primetite da vam srce treperi ili neočekivano kuca, nemojte to ignorisati – potražite savet lekara da biste osigurali zdravlje vašeg srca.

Bol u gornjem delu tela

Nelagodnost ili bol u gornjem delu leđa, rukama, ramenima, vratu ili vilici ponekad se mogu zanemariti kao nepovezani problemi. Međutim, to bi mogli biti znaci upozorenja na ishemijsku bolest srca, posebno ako se javljaju zajedno sa drugim gore navedenim simptomima. Ključno je ne ignorisati takve bolove i razgovarati sa lekarom.

Zinkevych / gettyimages.com