INTEGRALNE ŽITARICE SMANJUJU RIZIK OD MOŽDANOG I SRČANOG UDARA

by | 06.07.2023
integralne-zitarice-smanjuju-rizik-od-mozdanog-i-s_integralne-zitarice-smanjuju-rizik-od-mozdanog-i-srcanog-udara.jpg

Uključite ih u svakodnevnu ishranu i sprečite rizik od kardiovaksularnih bolesti

Nauka je dokazala da ove žitarice smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara. U danšenje vreme rizična grupa ne obuhvata samo stariju populaciju, nego i mlade ljude

Žitarice koje smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara

Integralne žitarice, odnosno cela zrna su su deo ljudske ishrane desetinama hiljada godina. Dok je visok unos rafinisanih žitarica povezan s brojnim zdravstvenim problemima poput gojaznosti i upale, integralne žitarice su druga priča.

U stvari, jedenje celih žitarica je povezano sa različitim prednostima, uključujući manji rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Šta su integralne žitarice?

Reč je o zrnima žitarica, a neke od najčešćih sorti su kukuruz, pirinač, pšenica, helja, kiona. Neka semena biljaka bez trave, ili pseudožitara, takođe se smatraju celim žitaricama, uključujući heljdu, kinoju, ječa, raž i proso. Integrlano ro se sastoji iz tri sloja:

  • Opne: Mekinje, spoljašnji omotač koji sadrži vlakna, minerale i antioksidanse
  • Endosperma: Srednjisloj koji se sastoji od ugljenih hidrata.
  • Klice: Unutrašnji sloj koji sadrži vitamine, minerale, proteine i biljna jedinjenja.

Zrna se mogu samleti, drobiti, ali sve dok su sva tri sloja uzastupljena u orginalnoj proporciji tek onda se mogu smatrati integrlanim zrnom.

Šta su rafinisane žitarice?

Na rafinisanim žitaricama uklonjene su klice i mekinje, ostavljajući samo endosperm. Iako su rafinisane žitarice obogaćene određenim vitaminima i minerale, one još uvek nisu tako zdrave ili hranljive kao integralne. Od integralnih žitarica se prave određene vrste hleba, testenina i žitarica za doručak.

Kada kupujete prerađene proizvode od celog zrna, pročitajte listu sastojaka da biste bili sigurni da su u potpunosti napravljeni od celih zrna, a ne od mešavine celih i rafinisanih žitarica. Takođe, pazite na sadržaj šećera, posebno u slučaju žitarica za doručak, koje su često pune dodatog šećera.

Kako integlrane žitarice smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara

Smanjite rizik od srčanih bolesti

Jedna od najvećih zdravstvenih prednosti integralnih žitarica je to što smanjuju rizik od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti širom sveta. Pregledom 10 studija otkriveno je da tri porcije od 28 g celih žitarica dnevno mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22%.

Takođe, desetogodišnja studija na 17.424 odrasle osobe primetila je da su oni koji su jeli najveći udeo integralnih žitarica u odnosu na ukupan unos ugljenih hidrata imali 47% manji rizik od srčanih bolesti. Naučnici su zaključili da ishrana za zdravlje srca treba da uključuje više integralnih žitarica i smanje unos rafinisanih žitarica. Hleb i žitarice od celog zrna, kao i dodane mekinje, posebno su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Smanjite rizik od moždanog udara

Integralna zrna takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara. U analizi 6 studija na skoro 250.000 ljudi, oni koji su jeli najviše integralnih žitarica imali su 14% manji rizik od moždanog udara. Štaviše, određena jedinjenja u integralnim žitaricama, kao što su vlakna, vitamin K i antioksidansi, mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Foto: nehopelon / gettyimages.com