Kako da uključite hleb u svakodnevnu ishranu, a da se ne ugojite?

by | 17.12.2023
Kako da uključite hleb u svakodnevnu ishranu, a da se ne ugojite?

Hleb nije loš čak i ako želite da smršate.  Samo treba da budete pažljivi dok birate vrstu u zavisnosti od njegovih sastojaka i pravilno kombinujete s određenim namirnicama. 

Možda spadata u onu grupu ljudi koja ne može da zamisli neki obrok bez hleba. Problem je još veći ako želite da skinete kilograme. Dobra vest je da ne morate da se odreknete hleba, samo ga pametno kombinujte.

Možete da jedete hleb čak i kada želite da smršate

Pratite ove naše savete kako biste uskladili sve svoje želje – i da uživate u hlebu, ali da ne nabacite kilograme.

Birajte hleb sa visokim sadržajem vlakana

Kada kupujete hleb, izaberite onaj koji ima sadržaj vlakana između tri i pet grama po porciji. Vlakna povećavaju zapreminu hrane i olakšava prolazak kroz creva, kao i redovno pražnjenje. Pored toga, vlakna održavaju nivo šećera u krvi i pomaže u procesu sagorevanja masti. Konzumiranje hrane bogate vlaknima čini da se duže osećate sito, tako da ćete na kraju jesti manje za večeru.

Pazite na količinu šećera

Za razliku od voća koje sadrži prirodne šećere, hleb sadrži dodatak šećera, kao što je sirup sa visokim sadržajem fruktoze, šećer, saharoza ili kukuruzni sirup. Dodati šećeri mogu brzo ublažiti glad, ali izazivaju skokove šećera u krvi. Kada šećer padne opet osetite žudnju za ugljenim hidratima. Stoga, dobro pogledajte šta sastav na etiketi hleba.

Izbegavajte rafinisani hleb

Birajte hleb od celog zrna umesto belog (rafinisanog) hleba. Kada kupujete hleb, potražite reči kao što su „100 odsto od celog zrna“.  Rafinisanom hlebu nedostaju hranljive materije i vlakna jer nema klica i mekinje, koje su prisutne u hlebu od celog zrna. Dijeta koja sadrži integralne žitarice sadrži dobre ugljene hidrate i određenu količinu proteina koja je dobra za gubitak težine.

Potražite druge zdrave sastojke

Kada kupujete hleb, pogledajte da li možete pronaći hleb u kome su dodati orašasti plodovi i semenki. Oni su dobar izvor proteina i zdravih masti, posebno omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su sastojci za zdravlje srca koji ublažavaju upale povezane sa gojaznošću.

Hleb napravljen od orašastih plodova i semenki može da vas zasiti za razliku od običnog hleba. Takođe, ovi plodovi sprečavaju skokove nivoa šećera u krvi zbog svog niskog glikemijskog indeksa.

Pravilna kombinacija namirnica

Kombinute hleb s namirnicama koje sadrži makronutrijente kao što su proteini ili zdrave masti da biste podržali vaš zdrav plan gubitka težine. Hleb možete da kombinujete sa:

  • Piletinom
  • Tunjevinom
  • Jajima
  • Avokadom
  • Puterom od kikirikija
  • Humusom
  • Maslinovim uljem
  • Kokosovim uljem

Nemojte jesti previše ugljenih hidrata kada jedete hleb. Na primer, ne jedite krompir sa hlebom. Ako želite da jedete druge ugljene hidrate, jedite ih tokom drugih obroka koji ne sadrže hleb kao jednu od namirnica.

bhofack2 / gettyimages.com