MOKRI BADEMI ODLIČNI KOD SRČANIH SMETNJI I ARTRITISA

by | 18.04.2022

Dobro je da ih jedete sirove, ali je još bolje da ih ostavite da odstoje 24 sata u vodi jer će na taj način organizam bolje upiti sve vitamine i minerale

Sadržaj članka

Od svih orašastih plodova, badem je najhranljiviji jer u sebi sadrži vitamin E, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, kao i cink, selen, bakar i nijacin.

Dobro je da ih jedete sirove, ali je još bolje da ih ostavite da odstoje 24 sata u vodi jer će na taj način organizam bolje upiti sve vitamine i minerale. Uz to će stimulisati enzime i pospešiti probavu. Mokri bademi imaju više vitamina B i enzima lipaze od suvih.

Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, mokri bademi poboljšavaju rad probave, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i hroničnih bolesti, poput srčanih smetnji i reumatoidnog artritisa.

Badem je odličan saveznik u borbi sa kilogramima jer njegova vlakna smanjuju osećaj gladi, a time i unos kalorija.

Samo nemojte konzumirati više od četiri do pet badema dnevno.

Postoje dve načina za pripremu mokrih badema. Možete po četiri badema da ostavite u dve čaše vode i nakon 24 sata da ih naizmenično konzumirate.

Ali postoji još jedan način pripreme.

Oko 250 g badema stavite u posudu ili lonac i prelijte toplom vodom. Nakon dvanaest sati iscedite vodu i dodajte u bademe dve kašike soli. Zatim ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još dvanaest sati.

Nakon 24 sata lako ćete skinuti smeđu ljusku, ako se već nije sama odvojila. Tako ćete smanjiti količinu kiseline koja se nalazi u ljusci orašastih plodova.

Mokre bademe možete koristiti sedam dana. Neće izgubiti nikakve nutritivne vrednosti.

 

Zdravstvene prednosti

 Smanjuje nivo holesterola – Bademi su, zbog obilja vitamina i minerala, najdelotvorniji u smanjivanju „lošeg” holesterola

Odličan su izvor antioksidanasa, magnezijuma, bakra, kalijuma i drugih vitamina i minerala koji čuvaju srce i krvne sudove

Vitamin E poboljšava pamćenje i usporava starenje mozga

Svakodnevno konzumiranje pospešuje rad creva zbog vlakana

Magnezijum i cink stimulišu rast kose,

a vitamin B daje kosi sjaj

Bademi sadrže mangan koji pomaže proizvodnju kolagena, a vitamin E smanjuje znake starenja