Ovo voće će vam pomoći da dobijete ravan stomak: Budite spremni za plažu

by | 31.05.2024
Ovo voće će vam pomoći da dobijete ravan stomak: Budite spremni za plažu

Ukoliko razmišljate o moru i plažama, verovatno priželjkujete da imate i ravan stomak. Donosimo vam dobre vesti jer postoji voče koje vam može pomoći u toj nameri. 

Sanjate o da imate ravan stomak? Mnogi ljudi teže zategnutom srednjem delu, ne samo zbog izgleda već i iz zdravstvenih razloga. Određeni plodovi mogu pomoći na ovom putovanju.

Prepuno esencijalnih hranljivih materija, ovo voće može pomoći u varenju, smanjiti nadimanje i podržati gubitak masti. Evo liste od 6 voćki koje vam mogu pomoći da postignete ravan stomak na kojem ste možda radili.

Voće koje će vam pomoći da imate ravan stomak

Voće je fantastičan dodatak svakom planu mršavljenja zbog velike gustine hranljivih materija i niskog sadržaja kalorija. Bogato vlaknima, voće kao što su jabuke, bobice i kruške mogu vam pomoći da se duže osećate sitima, smanjujući potrebu za užinom između obroka.

Prirodni šećeri u voću predstavljaju zdraviju alternativu zašećerenim grickalicama, zadovoljavajući želju za slatkim bez dodavanja praznih kalorija. Voće je prepuno vitamina, minerala i antioksidanata, koji podržavaju opšte zdravlje i mogu ubrzati metabolizam. Njihov visok sadržaj vode pomaže vam da ostanete hidrirani i dodatno podstiče sitost.

Jabuke za ravan stomak

Jabuke su bogate vlaknima, posebno pektinom, koji je vrsta rastvorljivih vlakana koja podstiču sitost i usporavaju varenje. Jabuke sadrže polifenole, za koje se pokazalo da utiču na metabolizam masti. Studije otrkivaju da ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju količine masti koje vaše telo skladišti, što jabuke čini odličnim izborom za kontrolu težine.

Poželjne su i banane

Banane su često loše ocenjene zbog visokog sadržaja šećera, ali su zapravo odlične za mršavljenje u predelu struka. Banane su bogate otpornim skrobom, vrstom ugljenih hidrata koji se opiru varenju, delujući kao rastvorljiva vlakna i pomažu vam da duže ostanete siti.

akođe sadrže kalijum, koji pomaže u smanjenju zadržavanja vode i nadimanja. Istraživanje iz Journal of Nutrition and Metabolism naglašava da otporni skrob u bananama može pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin, što olakšava vašem telu da sagoreva masti. Dakle, ne bežite od ovog žutog užitka!

Pomorandže smanjuju obim struka

Pomorandže imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini savršenim za gubitak težine. Vitamin C u pomorandžama pomaže vašem telu da efikasnije sagoreva masti. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition navodi da je veći unos vitamina C povezan sa nižim nivoom telesne masti i smanjenim obimom struka.

Uživajte u dinjama

Dinje, uključujući i lubenicu su neverovatno hidratantne zbog visokog sadržaja vode, što može pomoći u smanjenju nadimanja i održavanju osećaja sitosti. Takođe imaju malo kalorija, što ih čini odličnom opcijom za užinu.

Studija u Nutrition otkrila je da je konzumacija dinje povezana sa smanjenom telesnom težinom i nižim krvnim pritiskom kod osoba sa prekomernom težinom. Ovo je verovatno zbog amino kiseline citrulina, koja može pomoći u smanjenju akumulacije masti u masnim ćelijama. Uživajte u osvežavajućoj kriški dinje koja će vam pomoći da spljoštite stomak.

Limun osvežava i topi kilograme

Limun je dobro poznat po svojim detoksikacijskim svojstvima, što može pomoći u gubitku težine i poboljšanju varenja. Bogate su vitaminom C i antioksidansima, koji podržavaju prirodne procese detoksikacije u telu. Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition sugeriše da polifenoli u limunu mogu suzbiti debljanje i nakupljanje masti.

Započinjanje dana čašom vode sa limunom može pokrenuti vaš metabolizam i pomoći vam da ostanete hidrirani, što je ključno za ravan stomak.

Jedite svakodnevno paradajz

Paradajz možda nije prvo voće koje vam pada na pamet za mršavljenje, ali je neverovatno korisno. Imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što vam može pomoći da ostanete siti i da smanjite ukupan unos kalorija. Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom za koji se pokazalo da smanjuje upale i nakupljanje masti.

nensuria/ gettyimages.com