UBRZAJTE METABOLIZAM PRIRODNIM PUTEM

by | 21.09.2023

Postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih načina da ubrzate metabolizam od kojih mnogi uključuju jednostavne promene u ishrani i načinu života

UBRZAJTE METABOLIZAM PRIRODNIM PUTEM

Metabolizam je odgovoran za pretvaranje hranljivih materija u gorivo. Ovo obezbeđuje telu energiju koja mu je potrebna za disanje, kretanje, varenje hrane, cirkulaciju krvi i popravku oštećenih tkiva i ćelija.

Šta sve utiče na metabolizam?

Reč „metabolizam“ se takođe koristi da opiše bazalni metabolizam (broj kalorija koje sagorevate u mirovanju). Što je vaš metabolizambrži, više kalorija sagorevate u mirovanju. Mnogi faktori mogu uticati na vaš metabolizam, uključujući godine, ishranu, pol, veličinu tela, fizičku aktivnost, zdravstveni status i određeni lekovi. Postoji nekoliko strategija zasnovanih na dokazima koje mogu pomoći da se na zdrav način ubrza metabolizam.

Osam jednostavnih načina da ubrzate metabolizam

1. Jedite puno proteina u svakom obroku

Jedenje hrane može privremeno ubrzati vaš metabolizam na nekoliko sati. Ovo se zove termički efekat hrane (TEF). Proteini u ishrani zahtevaju da se 20-30% svoje upotrebljive energije potroši na metabolizam, u poređenju sa 5-10% za ugljene hidrate i 0-3% za masti.

2. Trening visokog intenziteta

Intervalni trening visokog intenziteta uključuje brze i veoma intenzivne aktivnosti. Ako je ova vrsta vežbi bezbedna za vas, može vam pomoći da indirektno ubrzate metabolizam. Za početak, krenite s vožnjom bicikla ili trčanjem.

3. Podizanje teških stvari

Mišići su metabolički aktivniji od masti. Izgradnja mišića može pomoći da se ubrza metabolizam kako bi vam pomogao da sagorite više kalorija svakog dana, čak i u mirovanju. Dizanje tegova vam takođe može pomoći

4. Manje sedenja

Previše sedenja može imati negativne efekte na vaše zdravlje, delom zato što dugi periodi sedenja sagorevaju manje kalorija i mogu dovesti do povećanja telesne težine.

Ako imate kancelarijski posao, pokušajte nakratko da stojite i hodate. Takođe možete pokušati da idete u šetnju tokom dana ili investirate u stojeći sto. U studiji iz 2020. godine, istraživači su otkrili da ovo dovodi do smanjenja insulina i šećera u krvi.

5. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže da se deo masti uskladištene u telu pretvori u slobodne masne kiseline, što može indirektno povećati sagorevanje masti kada se kombinuje sa vežbanjem.

6. Jedite začinjenu hranu

Paprike sadrže kapsaicin, jedinjenje koje može ubrzati metabolizam. Konzumiranje začinjene hrane može biti korisno za ubrzavanje metabolizma i pomoći vam da održite umerenu težinu. To ne znači da treba da preterujete s začinjenom hranom jer i male količine mogu pomoći.

7. Dobro se naspavajte

Nedostatak sna je povezan sa velikim povećanjem šanse za gojaznost. Takođe se pokazalo da utiče na nivoe grelina, hormona gladi i leptina, hormona koji kontroliše sitost. Ovo bi moglo objasniti zašto mnogi ljudi koji su lišeni sna često osećaju glad i mogu imati poteškoća sa gubitkom težine ili mogu dobiti na težini.

8. Pijte kafu

Istraživanja su pokazala da kofein može pokrenuti telo da oslobodi neurotransmitere poput epinefrina, koji pomaže u regulisanju načina na koji vaše telo obrađuje masti. Naravno, ne treba preterivati s ispijanjem šoljica kafe.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: YelenaYemchuk / gettyimages.com