KOJI SU NAJČEŠĆI PRIRODNI LEKOVI ZA GLAUKOM?

by | 21.09.2023
KOJI SU NAJČEŠĆI PRIRODNI LEKOVI ZA GLAUKOM?

Iako ne postoji lek za glaukom, postoje neki prirodni saveti za zdravlje i dobrobit koji mogu pomoći očima da što bolje reaguju na medicinski tretman

 

 

Glaukom je ozbiljna bolest oka koja može izazvati trajni gubitak vida. Često nema znakove upozorenja, a ako se ne otkrije i ne leči, može dovesti do slepila.

Glaukom: Kako držati bolest pod kontrolom

U većini slučajeva, glaukom je uzrokovan prevelikim pritiskom unutar oka (intraokularni pritisak ili IOP), koji oštećuje optički nerv i uzrokuje gubitak vida. Čim se dijagnostikuje glaukom, pacijenti treba da prate preporuke očnog lekara za lečenje glaukoma kako bi usporili ili sprečili gubitak vida.

Prirodni lekovi za glaukom

Iako ne postoji lek za glaukom, postoje neki prirodni saveti za zdravlje i dobrobit koji mogu pomoći vašim očima da što bolje reaguju na medicinski tretman. Prirodni lekovi za glaukom neće izlečiti bolest, ali mogu biti dobar dodatak propisanom lečenju.

Uvek razgovarajte sa svojim oftalmologom pre nego što započnete novi režim lečenja koji bi mogao da utiče na vaše stanje ili zdravlje, ili da stupi u interakciju sa vašim trenutnim medicinskim tretmanom.

Od uključivanja određene hrane u vašu ishranu do izbacivanja nezdravih navika, postoji nekoliko načina da primenite prirodne „lekove“ koji dopunjuju lečenje glaukoma.

Zdrava ishrana

Pokazalo se da dobra ishrana igra ulogu u zdravlju očiju i čak može usporiti napredovanje stanja kao što je glaukom. Nedavne studije sugerišu da određeni vitamini i hranljive materije mogu imati uticaj na IOP i učestalost i napredovanje glaukoma. Posebno, čini se da je od pomoći voće i povrće koje ima više vitamina A i C, kao i karotenoida. Zato, uključite u ishranu lisnato povrće poput spanaća, zelja, kelja i prokelj.

Antioksidansi takođe mogu pomoći u sprečavanju oštećenja optičkog nerva. Antioksidante možete pronaći u hrani kao što su brusnice, crni i zeleni čajevi, laneno seme, šipak i akai bobice.

Ostale namirnice kao što su breskve, šargarepa, cvekla, boranija i rotkvice su takođe važne da uključite u unos voća i povrća. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne pijete previše kafe i kofeinskih pića, jer kofein može povećati očni pritisak.

Snaga bilja

Veruje se da određene biljke pomažu u lečenju glaukoma. Konkretno, ginko i borovnica mogu imati neke prednosti.

Ginkgo: U nekim naučnim modelima, ova biljka je pokazala povećanje očnog krvotoka.

Borovnica: Veoma je popularna zahvaljujući snažnoj antioksidativnoj prirodi. Jedna studija je pokazala da borovnica smanjuje oštećenje ganglijskih ćelija mrežnjače.

Neke biljke mogu čak imati štetne efekte ili negativne interakcije sa drugim lekovima, pa se konsultujte sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kog biljnog leka za glaukom.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Luis Echeverri Urrea / gettyimages.com