Tikovi koje uzrokuje anksioznost: Kako da ih prepoznate i sprečite njihovu pojavu?

by | 03.06.2024
Tikovi koji uzrokuje anksioznost: Kako da ih prepoznate i sprečite njihovu pojavu?

Tikovi uzrokovani anksioznošću se dešavaju kada neko doživi nehotično trzanje ili napetost tokom perioda pojačanog stresa ili anksioznosti. Otkrijte kako možete da pomognete sebi. 

Anksioznost može izazvati razne probleme u svakodnevnom životu, pa čak i imati fizičke posledice. Ako je neko sa anksioznošću dovoljno nervozan ili pod stresom, njegovo telo može postati napeto, uzrokujući grčenje mišića ili nekontrolisano trzanje. To su ono što se često naziva anksiozni tikovi ili, možda tačnije, trzaji anksioznosti.

Šta su tikovi uzrokovani anksioznošću?

Anksioznost je uobičajeno stanje mentalnog zdravlja koje pogađa milione ljudi i može se manifestovati u različitim oblicima i simptomima. Iako je većina upoznata sa uobičajenim simptomima anksioznosti kao što su trkačke misli, ubrzan rad srca ili preterana zabrinutost, postoji aspekt anksioznosti koji često ostaje neprimećen: anksiozni tikovi.

Ovi nevoljni, ponavljajući pokreti ili vokalizacije mogu biti zbunjujući i uznemirujući za one koji ih doživljavaju i njihove voljene. Nastavite da čitate da biste bolje razumeli zašto se javljaju tikovi anksioznosti i kako ih možete upravljati.

Tikovi nastali usled anksioznosti

Razumevanje primera anksioznih tikova može vam pomoći da naučite da ih efikasno upravljate.

Fizički tikovi

Fizički tikovi su iznenadni, ponavljajući pokreti koji uključuju određene mišićne grupe. Jednostavni tikovi se često javljaju bez upozorenja i mogu postati češći tokom pojačane anksioznosti. Neki uobičajeni primeri uključuju:

Treptanje: Brzo treptanje ili trzanje očiju
Grimasa lica: Nehotični izrazi lica kao što su namrštenje ili podizanje obrva
Stezanje vilice: Nesvesno zatezanje mišića vilice, što može dovesti do škrgutanja zubima (bruksizma)
Trzanje glave: Iznenadni pokreti glave poput klimanja glavom ili drhtanja
Tapkanje prstima: Uzastopno kuckanje prstima po površini ili njihovo spajanje

Vokalni tikovi

Vokalni tikovi su nevoljni zvukovi iz govornog aparata ili nosa. Uobičajeni primeri vokalnih tikova uključuju:

  • Kašalj/pročišćavanje grla: Uporni kašalj koji nije povezan sa bolešću, često pročišćavanje grla kada nema potrebe
  • Šmrcanje: Ponovljeno šmrkanje bez prisustva nazalne kongestije
  • Gunđanje: Nehotični zvuci koji se stvaraju glasnim žicama, poput gunđanja
  • Eholalija: Ponavljanje reči ili fraza koje su izgovorili drugi

Šta uzrokuje anksiozne tikove?

Okidači za bilo koju vrstu tikova mogu varirati, u rasponu od stresa i emocionalnog stresa do fizičke nelagode.

Stres

Kada osećate intenzivan pritisak ili emocionalnu uznemirenost, telo može nehotice da stegne mišiće ili da se oglasi da bi se izborilo sa naprezanjem i pružilo kratak predah od preovladavajućih osećanja. Ovaj odgovor je mehanizam suočavanja koji se koristi za oslobađanje napetosti i privremeno oslobađanje od silnih emocija.

Neravnoteža nervnog sistema

Kada simpatički i parasimpatički nervni sistem nisu izbalansirani, to može dovesti do povećane napetosti mišića i nevoljnih pokreta, izazivajući tikove anksioznosti.

Faktori načina života

Životne navike mogu dovesti do pojačanog anksioznog poremećaja, što može dovesti do povećanja tikova. Neka nezdrava ponašanja koja mogu doprineti anksioznim tikovima uključuju:

  • Loš san: Nedostatak kvalitetnog sna može pogoršati osećanja anksioznosti i povećati verovatnoću da doživite jednostavne tikove tokom vremena visokog stresa.
  • Previše kofeina: Konzumiranje prekomernih količina kofeina povezano je sa povećanim anksioznim mislima i ponašanjima kao što je tickanje zbog stimulativnih efekata na centralni nervni sistem.
  • Upotreba supstanci: Studije pokazuju da određene supstance mogu doprineti razvoju i pogoršanju tikova, tako da je moguće da mogu izazvati i tikove povezane sa anksioznošću.

Kako se nositi sa anksioznim tikovima?

Iako mogu biti izazovni za upravljanje, možete efikasno smanjiti učestalost i uticaj koji tikovi anksioznosti imaju na vaš život – sledeći saveti mogu pomoći.

Kreirajte umirujuće okruženje

Smanjenje stresa u vašem okruženju može pomoći da se minimizira pojava tikova anksioznosti. Organizujte i očistite svoj životni prostor i radne prostore tako da budu prijatni, udobni, bez nereda i bez nepotrebnih smetnji.

Vežbajte tehnike opuštanja

Uključite tehnike opuštanja kao što su vežbe dubokog disanja, progresivna relaksacija mišića ili meditacija svesnosti u svoju dnevnu rutinu. Pokazalo se da ove prakse ublažavaju simptome anksioznih poremećaja.

Potražite stručnu pomoć

Ako imate poteškoća sa stanjima vezanim za anksioznost, kao što su teški tikovi, prolazni tikovi ili OKP, razmislite o traženju pomoći u terapiji anksioznosti. Terapeuti i obučeni stručnjaci za mentalno zdravlje imaju iskustvo u lečenju ovih i drugih stanja. Utvrđeno je da je onlajn kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) efikasna u upravljanju raznim stanjima mentalnog zdravlja, uključujući simptome anksioznosti.

Održavajte zdrav način života

Dobro jedenje, redovno vežbanje i davanje prioriteta spavanju su ključne komponente upravljanja anksioznim tikovima. Zdrav način života može pomoći u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju opšteg mentalnog zdravlja. Pokušajte prvo da primenite neke od ovih prirodnih lekova za anksioznost da vidite da li ima poboljšanja, a ako ne, razgovarajte sa lekarom ili terapeutom.

fizkes / gettyimages.com