Kako prepoznati simptome anksioznosti i šta može da ublaži ovaj osećaj?

by | 16.03.2024
Kako prepoznati simptome anksioznosti i šta može da ublaži ovaj osećaj?

Svi ponekad osećamo napetost i nervozu. Ali, kako da znate je veći problem u pitanju. Otkrijte kako da prepoznate simptome anksioznosti kod sebe ili kod dragih osoba. 

Anksioznost je unutrašnje stanje napetosti i nervoze koje može nastati u različitim situacijama. Anksioznost se definiše osećanjem straha i mentalne nelagodnosti.

Kako prepoznati simtome anksioznosti?

Možemo da osetimo izvesnu anksioznost zbog nekih događaja ili svakodnevnih briga, ali to ne traje dugo – od nekoliko sati do nekoliko dana. Međutim, za neke je anksioznost dugotrajan stres koji se može razviti u anksiozni poremećaj.

Ponašanje anksiozne osobe

Prema rečima psihologa, po ponašanju se mogu primetiti simptomi akksioznosti kod neke osobe. Dakle, pogledajmo koji su to uobičajeni primeri:

1. Ne odgovara na pozive dugo vremena ili ignoriše pozive. Ovo može ukazivati na anksiozno stanje, a ćaskanje može samo da pojača ovaj osećaj.

2. Odjednom menja planove. Talas anksioznosti može dovesti do toga da osoba otkaže planove u poslednjem trenutku.

3. Izbegava lične sastanke i povlači se. U slobodno vreme ta osoba želi da bude sama. Teško joj je da prisustvuje događajima, sastaje se sa prijateljima ili kolegama i pretvara se da je sve u redu.

4. Izbegava kontakt očima kada govori. Morate shvatiti da ovo nije znak ravnodušnosti ili nepoštovanja. Jednostavno, osoba sa anksioznošću ne želi da joj se obraća pažnja, a razgovori licem u lice mogu biti neprijatni.

5. Neprestano priča i prekida sagovornika. Ljudi sa anksioznošću imaju poteškoća da upravljaju svojim emocijama i mislima. Ako tokom razgovora postoji tišina, pokušavaju na sve moguće načine da je popune.

6. Ponaša se snishodljivo i nervira se zbog sitnica. Osoba sa anksioznošću je često „na ivici“, a svaka emocija može biti „poslednja slamka“.

Kako mogu da se ublaže simptomi anksioznosti?

Ako vi ili neko koga volite patite od anksioznosti, evo nekoliko stvari koje možete pokušati da vam pomognu da je malo izbegnete:

  • Održavanje dnevne rutine.
  • Zdrava i redovna ishrana.
  • Kvalitetan san.
  • Ograničeno vreme na društvenim mrežama.
  • Posvetite se stvarima u kojima uživate (sport, filmovi, knjige, šetnje).

I na kraju, ukoliko su jaki simptomi anksioznosti i ne možete da se izborite sa njima, vi ili draga osoba, važno je da se potraži stručna pomoć. Ponekad je dovoljno i samo nekoliko seansi sa stručnim licem i da se ponovo oseti radost života.

seb_ra / gettyimages.com