Ovo su razlozi zašto je vaš omiljeni dezodorans prestao da deluje

by | 03.06.2024
Ovo su razlozi zašto je vaš omiljeni dezodorans prestao da deluje

Možete pretpostaviti da je vaš dezodorans ili antiperspirant jednostavno prestao da deluje jednog dana. Ali malo je verovatno da se vaše telo jednostavno prilagodilo i ta formula više ne funkcioniše za vas.

Pronašli ste ga: dezodorans. Onaj koji kao magija klizi po vašim pazusima. Održava ih vlažnima. Eliminiše znojenje i smrad. I božanstveno miriše. Nije moglo biti bolje. A onda jednog dana… šmrc, šmrc. Jesi li to ti? Ne može biti. Ali je. Odjednom se osećate dodatno vlažno i blago zadah. Šta se dođavola dogodilo?

Zašto je dezodorans prestao da deluje?

Možete pretpostaviti da je vaš dezodorans ili antiperspirant jednostavno prestao da deluje jednog dana. Ali malo je verovatno da se vaše telo jednostavno prilagodilo i ta formula više ne funkcioniše za vas.

Šta su dezodoransi?

Prvo, razgovor o osnovama može vam pomoći da malo razumete šta se dešava. Dezodorans koristi sastojke, kao što je soda bikarbona, koji maskiraju ili neutrališu prirodni miris vašeg znoja. Nasuprot tome, „antiperspiranti koriste aluminijum hlorid da blokiraju znojne kanale i sprečavaju oslobađanje znoja. Zaustavljanjem znojenja, antiperspiranti zaustavljaju i miris.

Vaši pazusi su područje prošarano vrstom znojnih žlezda koje se nazivaju apokrine žlezde. Tečnost iz apokrinih žlezda sadrži lipide i proteine. Kada se oni pomešaju sa bakterijama na koži, stvara se smrdljiv znoj. Svako ima drugačiji prirodni miris zbog toga kako se ova tečnost meša sa bakterijama na vašoj koži.

Zašto je vaš dezodorans prestao da radi?

Možda se u vašem telu dešava nekoliko stvari koje izazivaju pojačano znojenje, što bi onda moglo da pojača miris i ostavi utisak da je vaš proizvod prestao da radi. Međutim, može se desiti da vaš dezodorans trenutno nije dovoljno jak za vas. Evo što bi moglo da budu razlozi:

Stres

Znoj je složen proces. Dok je njegova glavna funkcija da reguliše telesnu temperaturu, vaše telo može da se znoji kao odgovor na čitav niz različitih stimulansa. To uključuje stres i anksioznost. To je verovatno ono što stoji iza promene u efikasnosti proizvoda, a ne da vaše telo gradi toleranciju na njega.

Razmislite o tome da li se nešto promenilo u vašem životu – da li se osećate pod pritiskom vremena? Da li su vaše obaveze na poslu preplavljujuće na način koji vam se čini neodoljivim? Stvarno fokusiranje na strategije upravljanja stresom u kojima uživate, koje rade za vas i koje se uklapaju u vaš raspored može pomoći u poboljšanju vašeg blagostanja i može povoljno uticati na vašu stopu znojenja.

Hiperhidroza

Hiperhidroza je zdravstveno stanje obeleženo prekomernim znojenjem i možete ga razviti u bilo kom trenutku u životu. To je zato što prekomerno znojenje može biti stanje samo po sebi (mada ono koje obično počinje u detinjstvu ili adolescenciji), ali postoji i nešto što se zove sekundarna hiperhidroza, koja može biti nuspojava lekova ili se javiti kao rezultat osnovnog zdravstvenog stanja. (Hipertireoza, trudnoća, reumatoidni artritis i menopauza su samo neki.)

Ako ste nedavno počeli da uzimate novi lek, osećate dodatne simptome osim znojenja ili ste uvek osećali da se znojite mnogo više od većine ljudi, razgovarajte sa svojim lekarom.

Preterana rutuna čišćenja

Postoji čitava zajednica mikroorganizama koji su se okupili na vašoj koži — i to je potpuno normalno. Ali kada je mikrobiom vaše kože van ravnoteže, to može izazvati probleme. Agresivno “ribanje” pazuha može uticati na floru vaše kože i uticati na vaš miris, kaže ona. Zato budite sigurni da izbegavate preterano čišćenje ovog područja.

Ako ste isključili ove uzroke, možda biste želeli da istražite druge razloge zbog kojih se znojite više nego obično ili zbog kojih je vaš znoj smrdljiviji nego inače. Razgovarajte sa svojim lekarom ako vam je potrebna pomoć da utvrdite zašto vaš dezodorans više ne odgovara zadatku.

Šta možete da učinite da sprečite neprijatan miris znoja?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Pregledajte svoj proizvod: Da li je to dezodorans ili antiperspirant? Ako je u pitanju dezodorans, možda biste želeli da razmislite o prelasku na antiperspirant.

Već koristite antiperspirant: Proverite etiketu, jer dolaze u različitim jačinama. Razmislite o nabavci kliničkog proizvoda. Antiperspiranti će bolje delovati ako se primenjuju noću. Proizvodi deluju tokom 24 sata i može im trebati malo vremena da postanu efikasni.

Iuliia Alekseeva / gettyimages.com