Imate jutarnju mučninu? Evo šta vaše telo pokušava da vam kaže

by | 05.06.2024
Imate jutarnju mučninu? Evo šta vaše telo pokušava da vam kaže

Ako imate jutarnju mučninu, a niste u drugom stanju, vaše noćne navike u ishrani, nivoi stresa ili lekovi mogu biti krivi za ovu pojavu. Pogledajmo šta sve može da bude razlog i kako da rešite problem.

Jutarnja mučnina je karakteristična po osećaju nelagodnosti u želucu, često praćen nagonom za povraćanjem. Takođe, može se javiti smanjena želja za jelom ili potpuno odsustvo apetita. Pored trudnoće gde je jutarnja mučnina čest pratiulac, postoje i drugi faktori.

Zašto se javlja jutarnja mučnina?

Čitajte dalje da biste saznali šta uzrokuje ovaj neprijatan simptom i na koji način možete da olakšate muke. Ovo su neki od uobičajenih razloga koji dovode do jutarnje mučnine:

1. Imate jutarnju mučninu jer ste uveče jeli određenu hranu?

Hrana koju jedete pre spavanja može igrati veliku ulogu u tome kako se vaše telo oseća sledećeg jutra. Jedenje teškog obroka kasno uveče može izazvati probavne nemire, što dovodi do mučnine ujutru.

Pokušajte da večerate najkasnije oko tri sata pre spavanja. Potrudite da izbegavate hranu koja je teško svarljiva uveče, tako da vaše telo ne mora da je razlaže preko noći. Pržena hrana ili hrana sa visokim sadržajem masti, mlečni proizvodi i začinjena hrana su uobičajeni krivci lošeg varenja.

2. Ne jedete dovoljno pre spavanja

S druge strane, glad takođe može biti razlog zašto se budite sa mučninom. Šećer u krvi opada kada ne jedete hranu tokom dužeg vremenskog perioda. Nizak nivo šećera u krvi može izazvati vrtoglavicu kada se probudite, onesvestite se ili imate mučninu.

Zato, mudro birajte hranu i jedite polako kako biste pomogli svom telu da se oseća sitije. Nastojte da postignete dobar balans makronutrijenata (ugljenih hidrata, proteina i masti) koji će vam pomoći da se osećate siti i jedite puno povrća. Povrće je bogato vlaknima, koja pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

3. Popili ste previše alkohola

Takođe, pokušajte da izbegavate da pijete alkohol pre spavanja. Ovo ne samo da može izazvati mučninu, već može čak i poremetiti vaš san. Previše alkohola može izazvati dehidraciju.

Ako tražite lek za mamurluk, držite se osnova: pijte vodu da biste rehidrirali svoje telo, spavajte dovoljno da biste se izborili sa umorom i jedite ugljene hidrate poput krekera ili tosta da biste povećali nivo šećera u krvi i smanjili mučninu.

4. Dehidrirani ste

Bez obzira da li pijete dovoljno vode ili ne, može igrati važnu ulogu u funkcionisanju vašeg tela. Dehidracija se dešava kada u telu nema dovoljne količine vode. Ako osećate žeđ, već ste dostigli tačku blage dehidracije.

Pijenje dovoljno vode tokom dana je jednostavan način da ostanete na vrhu hidratacije. Količina vode koja vam je potrebna dnevno zavisi od nekoliko faktori uključujući težinu, nivo aktivnosti i okruženje.

5. Imate refluks kiseline

Refluks kiseline se dešava kada se vaša stomačna kiselina vraća u jednjak (cev koja povezuje vaša usta i stomak). Kada spavate u ravnom položaju, refluks kiseline može biti izraženiji ujutro, a ne odmah nakon jela.

Izbacite iz jelovnika masnu hranu poput sira i crvenog mesa iz vaših večernjih obroka ili grickalica. “Teška hrana poput ove uzrokuje da se stomak ne vari tako brzo kao ranije. Tako kajmak i meso duže sede u želudačnoj kiselini i dovode do nadimanja i mučnine.

6. Uznemireni ste ili pod stresom

Anksioznost i stres mogu izazvati mučninu, posebno ako vas ove emocije drže budnim noću. Kada ste anksiozni, vaše telo oslobađa hormone koji mogu uticati na varenje. Ova hemijska neravnoteža može izazvati različite probleme sa stomakom, uključujući mučninu.

Definitivno je lakše reći nego učiniti, ali važno je smanjiti anksioznost i stres u svakodnevnom životu. Takođe, pokušajte da praktikujete zdrave navike spavanja. Ako ostajete budni kasno uveče, posebno u poslovne svrhe, može doprineti anksioznosti ili stresu, što može dovesti do mučnine kada se probudite.

Ako imate mučninu i povraćanje i bilo koji od ovih dodatnih uznemirujućih simptoma: bol u grudima, zamagljen vid, visoka temperatura i ukočen vrat, krvava stolica – odmah potražite medicinsku pomoć.

AntonioGuillem / gettyimages.com