AKO VAS MUČI STOMAK JER STE PRETERALI S HRANOM…

by | 20.08.2023

Prejedajne svakom može da se desi, naročito ako je osoba pod stresom. Evo kako da rešite problem sa stomakom.

AKO VAS MUČI STOMAK JER STE PRETERALI S HRANOM...  

Pojeli ste više nego što treba i muči vas stomak? Ne brinite jer postoje prirodna rešenja koja mogu da vam pomognu. Zato smo vam pripremili nekoliko recepata.

Muči vas stomak zbog prejedanja?

Ponekad osoba nema meru kada sedne za sto, a naročito kada se radi o proslavama. Prevelika količina hrane zaista može da optereti stomak i da vam ne bude dobro. U tom slučaju mogu da pomognu jednostavni kućni lekovi.

Ako vam muči stomak probajte ove kućne lekove

Probiotici

Ako imate bolove u stomaku uzorkovanu prejedanjem i pićem, kašika običnog, nezaslađenog jogurta ili kefira trebalo bi da vam pomogne da vratite bakterije u crevima u ravnotežu. Trebalo bi da pokušate da to radite nekoliko puta dnevno, a potom to radite nedelju dana kako biste obezbedili dobru crevnu ravnotežu.

Takođe, može da pomogne sok od kombuhe, malo kiselih krastavaca ili nekog drugog fermentisanog povrća jer sve to obnavlja crevnu bakteriju. Možete i da uzimate probiotike u obliku kapsula.

Pirinač ili pirinčana voda

Beli pirinač pomaže da se smiri probavni sistem, a da ga pritom ne šokirate s previše vlakana kada su creva iziritirana. Ako ne želite ili ne volite da jedete beli pirinač, onda popijte vodu u kojoj se kuvao pirinač. Popijte čašu pirinčane vode tokom dana.

Gazirana voda

Odavno se pokazalo da je gazirana voda odlično sredstvo kada stomak blokira ili kada vam je muka. Popijte nekoliko gutljaja u više navrata tokom dana.

Seme piskavice

Semenke piskavice su pune antioksidanata i vlakana, te mogu da olakšaju probanvu. Čak se pokazalo da poboljšava raznolikost bakterija i modulira efekte ishrane sa visokim sadržajem masti na mikrobiom creva. Pijuckajte šolju čaja od piskavice tokom dana ili pospite kašičicu semena na hranu.

Foto: fizkes / gettyimages.com