Vodite računa o zdravlju: Ova hrana je opasna na +35?

by | 29.06.2024
Vodite računa o zdravlju: Ovu hranu izbegavajte na +35?

 Nutricionisti savetuju da vodite računa o tome šta jedete tokom toplotnih talasa. Ovu hrana je opasna jer može da vam stvori  razne zdravstvene probleme.

Da biste se zaštitili od vrućina, pored pojačanog unosa vode, prozračne garderobe i izbegavanja boravka napolju u najtoplijem delu dana, veoma je važno i šta jedete i pijete.

Vodite računa: Ova hrana je opasna tokom toplotnih talasa

Nutricionisti savetuju da postoje određena pravila u ishrani tokom visokih temperatura kojih se treba pridržavati ako ne želite da ugrozite zdravlje. Ovo se naročito odnosi na osobe koje imaju hronične bolesti.

Nutricionisti upozoravaju: Ova hrana je opasna na +35?

Ne preporučuje se da se jede meso kada je vruće, jer se njegova vlakna teško vare. Osim toga, nije poželjna masna i teška hrana. Naime, prženi proizvodi kao što su pomfrit, pržena piletina i krofne su teško svarljivi i mogu izazvati osećaj težine u stomaku. Hrana bogata zasićenim mastima, poput svinjskih rebara ili masnih odrezaka, može biti teška za varenje i povećati telesnu temperaturu.

Kafa

Kafu možete da pijete kada je vruće, ali nikako ne treba da preterujete. Više od tri ili četiri šolje dnevno nije dobro ni na kojoj temperaturi. Izbegavajte i kvas, jer sadrži šećer i može da iritira stomak.

Slatkiši

Slatkiše, a ovde se ubraja i sladoled, trebalo bi smanjiti. To je proinflamatorna hrana koja utiče na rast krvnog pritiska i razvoj upalnih procesa. Desertna jela sa puno šećera i masti, kao što su kolači, torte i sladoled, mogu dovesti do naglog pada energije i osećaja umora.To je proinflamatorna hrana koja utiče na rast krvnog pritiska i razvoj upalnih procesa.

Pića

Hladna alkoholna pića, uključujući pivo i danas popularne sajdere, nisu dobra opcija ako želite da se rashladite. Bilo koji alkohol, posebno kada je napolju vrelo, podiže krvni pritisak i vrši dodatno opterećenje na srce koje se već bori sa radom na visokoj temperaturi. Na ovaj način ćete povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.
Soda i gazirani sokovi često sadrže puno šećera i gasova koji mogu izazvati nadimanje i nelagodnost u stomaku.

Šta treba da konzumirate?

Tokom vrelih dana, treba piti više zelenog i biljnog čaja, vode sa limunom ili đumbirom, bistrih voćnih i napitaka od šumskog voća, ali bez šećera, kao i čiste vode. Ovo je neophodno da bi se nadoknadio gubitak tečnosti.
Treba da jedete više povrća, voća, bobica i zeleniša. Od proteina se preporučuje riba, jaja i mlečni proizvodi sa malim procentom masti, otprilike 10-15 odsto.

bhofack2 / gettyimages.com