Hrana koja će vas rashladiti: 5 namirnica koje treba jesti tokom toplotnog talasa

by | 11.07.2024
Hrana koja će vas rashladiti: 5 namirnica koje treba jesti tokom toplotnog talasa

Namirnice koje imaju visok sadržaj vode mogu vas rashladiti. Konzumiranje ove hrane može pomoći da zadržimo optimalnu temperaturu tela i da se prijatnije osećamo na vrućini.

Zdrava ishrana u kombinaciji sa odgovarajućom hidratacijom, zaštitom od sunca i čestim pauzama od sunca može nam pomoći da ostanemo zdravi i udobni tokom vrućeg letnjeg vremena. Pojedine namirnice mogu vas rashladiti.

Kako se rashladiti na visokim temperaturama?

Naša ishrana ima značajan uticaj na naše zdravlje tokom cele godine, uključujući i letnje doba. Vruće letnje vreme utiče na funkcije našeg tela, uključujući metabolizam, varenje i ravnotežu tečnosti. Kao rezultat toga, ono što odlučimo da jedemo tokom letnjih meseci može da nam pomogne da se ohladimo ili da se osećamo vruće i tromo.

Hrana koja će vas rashladiti

Namirnice koje mogu da nas rashlade leti su one koje imaju visok sadržaj vode. Konzumiranje ove hrane može pomoći da zadržimo temperaturu našeg jezgra i učinimo da se osećamo ugodnije na vrućini. S druge strane, konzumiranje teške, masne ili začinjene hrane može učiniti da se osećamo vruće i neprijatno tokom leta. Ove namirnice takođe mogu povećati naš krvni pritisak, zbog čega se osećamo usporeno i manje produktivno. Ovo su namirnice koje se preporučuju:

1. Lubenica

Lubenica je savršeno voće za konzumiranje tokom vrelog letnjeg vremena jer se sastoji od oko 90% vode. Konzumiranje lubenice pomaže da se telo hidrira i ohladi. Takođe je dobar izvor vitamina C, A i kalijuma koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u telu.

2. Krastavac

Krastavac je još jedna hidratantna hrana koja je bogata sadržajem vode i malo kalorija. Ovo povrće pomaže u regulisanju telesne temperature i izbacivanju toksina. Krastavci se mogu konzumirati u salatama, smoothiejima ili kao prilog.

3. Kokosova voda

Kokosova voda je prirodno sredstvo za gašenje žeđi koje je bogato elektrolitima kao što su kalijum, natrijum i magnezijum. Pomaže u nadoknađivanju izgubljene tečnosti tokom vrućeg vremena i održava telo hidriranim. Takođe je odličan izvor antioksidanasa.

4. Nana

Nana sadrži mentol koji deluje rashlađujuće na telo. Takođe je koristan u promovisanju varenja i smanjenju upale u telu. Nana se može dodati u vodu, smutije ili salate.

5. Jogurt

Jogurt je hrana za hlađenje koja obezbeđuje probiotike crevima. Konzumiranje jogurta pomaže u smanjenju telesne toplote, upale i problema povezanih sa crevima. Može se konzumirati kao užina, u smutijima ili kao preliv.

Hrana koju treba izbegavati

1. Začinjena i pržena hrana

Začinjenu i prženu hranu treba izbegavati tokom vrućeg vremena jer povećavaju telesnu temperaturu i izazivaju dehidraciju. Konzumiranje ove hrane takođe može dovesti do probavne smetnje i žgaravice.

2. Alkohol

Alkohol treba izbegavati jer dehidrira telo i povećava telesnu temperaturu. Takođe može dovesti do toplotnog udara.

3. Kafa

Kafu treba izbegavati jer je diuretik koji može da dehidrira telo. Konzumiranje kafe takođe može dovesti do povećanja telesne temperature i znojenja.

4. Crveno meso

Crveno meso treba izbegavati jer je teško za probavni sistem i povećava telesnu temperaturu. Konzumiranje crvenog mesa tokom vrućeg vremena takođe može dovesti do problema sa varenjem i letargije.

5. Energetska pića

Slatka pića kao što su gazirani sokovi i energetska pića  treba izbegavati jer sadrže velike količine šećera što može izazvati dehidraciju i skokove šećera u krvi. Ova pića treba zameniti vodom ili kokosovom vodom.

U zaključku, hrana koju konzumiramo tokom letnjih meseci ima direktan uticaj na naše zdravlje i dobrobit. Jedenje hrane sa visokim sadržajem vode može nam pomoći da ostanemo hladni, dok izbegavanje teške i začinjene hrane može sprečiti da se osećamo vruće i neprijatno.

Juefrateam / gettyimages.com