Hrana koja remeti funkciju hormona

by | 21.11.2023
Hrana koja remeti funkciju hormona

Postoje određena hrana koja remeti funkciju hormona. Ako vodite računa o zdravlju, najbolje je da ove namirnice svedete na minimum.

Kada je u pitanju podrška hormonskom zdravlju – ili bilo kom zdravstvenom cilju, u tom slučaju često govorimo o najboljoj hrani za jelo. Na kraju krajeva, ishrana utiče na mnoge hormone, uključujući insulin, kortizol i reproduktivne hormone. Određene namirnice mogu imati negativan uticaj na normalno zdravlje i funkcionisanje hormona.

Hrana koja remeti fukciju hormona

Hormoni povezani sa crevima, a na njih utiče hrana koju jedemo—i koja je važna za mnoge oblasti zdravlja – uključujući imunološku funkciju i mentalno zdravlje. Dakle, podržavanjem zdravlja u mikrobioma creva kroz hranu koju jedete, možete poboljšati opšte hormonsko zdravlje.

Međutim, vredi napomenuti da u telu postoje desetine hormona. Način na koji hrana utiče na ove hormone takođe varira, u zavisnosti od specifičnog hormona. Štaviše, iako prilagođavanje ishrane može pomoći u regulisanju hormona, ono ne može da izleči dijagnostikovanu neravnotežu hormona (tj. prenizak ili previsok nivo određenih hormona). U ovom slučaju, verovatno će vam trebati lekovi od lekara i neke druge promene u načinu života. Ukoliko želite da održite zdravlje hormona, izbegavajte ove namirnice:

Crveno meso može da remeti funkciju hormona

Prerađeno i neprerađeno crveno meso povezano je sa povećanim rizikom od endometrioze, stanja koje je obeleženo visokim nivoom estrogena. U studiji iz 2019. istraživači su otkrili da su žene koje su jele više od dve porcije crvenog mesa dnevno imale 56% veću verovatnoću da razviju endometriozu od onih koje su jele manje od jedne porcije crvenog mesa svake nedelje. Smatra se da crveno meso povećava nivoe estrogena i upale, doprinoseći razvoju endometrioze. Srećom, postoji mnogo ukusnih alternativa crvenom mesu, uključujući živinsko meso i ribu. Pasulj je takođe.

Hrana i piće s kofeinom

Kofein može povećati hormon stresa kortizol. Štaviše, ako konzumirate kofein pred spavanje, to može ometati kvalitetan san – situacija koja takođe podiže nivoe kortizola. Ne morate u potpunosti da se odreknete kafe ili čaja, važno je da budete umereni. Jedna do dve šoljice kafe ili čaja dnevno sasvim su u redu. Takođe, imajte na umu određeni slatkiši i energetski napici sadrže kofein, pa obratite pažnju na to. Izbegavajte da unosite kofein najmanje šest sati pre spavanja.

Prerađena hrana s visokim sadržajem šećera

Ako jedete mnogo visokoobrađene hrane, posebno one sa puno šećera, to može negativno uticati na hormone. Pokazalo se da prevelike količine šećera podstiče insulinsku rezistenciju; ovo se dešava kada ćelije slabo reaguju na insulin, hormon koji pomaže u kontroli šećera u krvi. Na kraju, insulinska rezistencija može povećati rizik od dijabetesa tipa 2, tako da je ključno da ga držite pod kontrolom. Brza hrana, takođe je povezana sa višim nivoima estrogena – a samim tim i sa većim rizikom od raka dojke i jajnika.

Da biste ograničili unos  ultraobrađene hrane, pokušajte da posegnete za celim, neupakovanim ili minimalno obrađenim izborom kad god je to moguće. Na primer, ako želite nešto slatko, jedite sveže voće. Na ovaj način ćete moći da zadovoljite želju za šećerom, a ujedno ćete obezbediti dovoljnu količinu vlakana. (Zapamtite da su stvari kao što su konzervirani pasulj i smrznuto povrće, na primer, tehnički obrađena hrana, ali to su i dalje odlični, zdravi izbori).

Mlečni proizvodi

Mleko prirodno sadrži hormone (prolaktin, estrogen, progesteron, kortikoidi i prostaglandini). Dobijanje dodatnih doza ovih hormona – bilo da se radi o lekovima, biljkama ili mlečnim proizvodima – može izazvati štetne biološke efekte.

Alkohol

Alkohol može uticati na nekoliko hormonskih puteva, uključujući one koji utiču na hipotalamus i hipofizu. Ove komponente su zadužene za proizvodnju ključnih reproduktivnih hormona, uključujući estrogen i progesteron. Kao rezultat toga, visok unos alkohola može izazvati poremećaje u menstrualnom ciklusu, plodnosti i libidu.

happy_lark / gettyimages.com