SRCE VOLI CVEKLU, BRUSNICU I BLITVU

by | 12.09.2021

Najbolja hrana za srce 

 

Sadržaj članka

Kardiovaskularni problemi su direktno povezani sa hranom jer ima namirnica koje izazivaju zakrčenje krvnih sudova i podižu arterijski pritisak, ali i onih koje ih pročišćavaju i smanjuju rizik da se formira tromb. Zbog toga, da sačuvate zdravlje ovog vitalnog organa, obratite pažnju šta i koliko jedete.

Orasi važe za najbolje saveznike srca. Jedna šaka dnevno smanjuje rizik od koronarnih bolesti za jedanaest posto. Polinezasićene masne kiseline i omega 3 kiseline, kojima obiluju, bolje od bilo koje namirnice regulišu odnos između “dobrog” i “lošeg” holesetrola. Na taj način, sprečavaju da dođe do stvaranja tromba u krvnim sudovima. Preporuka je da pojedete pet, šest oraha za užinu ili da ih iseckate i dodate salati uz ručak.

Semenke suncokreta su moćan anti­ok­si­dans i, kao i ostali suvi plodovi, na­dok­nađuje nezasićene masti koje smanjuju holesterol a sadrže i cink i vitamin E.

Sok od cvekle može da smanji visok arterijski pritisak i štiti od kardiovaskularnih oboljenja.

Losos i tuna obiluju korisnim mastima. Omega 3 masti sprečavaju stvaranje tromba i smanjuju nivo triglicerida. Osim toga, sadrže obilje vitamina E, pa je dobro da ih jedete dva do tri puta nedeljno.

Ljubičast kupus provereno štiti od tumora, pročišćava organizam i krvne sudove i dobar je u prevenciji arterioskleroze, holesterola ili angine pektoris.

Seme lana sadrži mnoštvo hranljivih materija. Na prvom mestu su vlakana gelaste teksture, koji pročišćuju creva i uklanjaju “loš” holesterol. Koristite ih u ishrani: u salatama, čorbama, jedite ih sa jogurtom i sirevima.

Soja – Istraživanja pokazuju da šezdeset grama soje dnevno (u bilo kom obliku) smanjuje ukupan holesterol, povećava nivo “dobrog” holesterola i sprečava srčane bolesti.

Blitva obiluje kalijumom i magnezijumom koji pospešuju krvotok i sprečavaju pojavu tromba.

Zečetina je belo, posno meso sa malo kalorija, sadrži malo masti i uglavnom su korisne. Pomaže onima koji pate od arterijskog pritiska jer ima malo natrijuma a mnogo kalijuma. Preporučuje se kao zamena za druge vrste mesa.

Pirinač sadrži ugljene hidrate koji se lako apsorbuju, obiluje vlaknima koja čiste creva i sprečavaju zadržavanje holesterola, a visok nivo magnezijuma sprečava spazme srčanog mišića.

Devičansko maslinovo ulje zadržava sve korisno što se, inače, gubi rafinisanjem, a posebno antioksidanse.

 Brusnice povećavaju nivo “dobrog” holesterola u krvi i uz ostalo bobičasto voće (borovnice, ribizle, grožđe…) savršeni su antioksidansi.

 Špargla obiluje vlaknima koje omogućavaju da ne dođe do nagomilavanja holesterola, a visok nivo kalijuma čini je dobrim diuretikom, zbog čega se preporučuje za hipertenziju.

 Peršun jača muskulaturu srca i obiluje vitaminom C koji smanjuje rizik od koronarnih oboljenja, moždanog udara i arterioskleroze. Sadrži i kalijum, što ga čini dobrim diuretikom i pomaže da se oslobodimo viška tečnosti i snizimo visok pritisak.

 

Sadržaj članka

 

Sadržaj članka