10 SJAJNIH RAZLOGA DA JEDETE DINJU

by | 13.09.2021

I semenke, koje su jestive, sadrže proteine, vlakna i omega 3 masne kiseline u obliku alfa lino­lenske kiseline

Sadržaj članka

Dinja  obiluje antiok­si­dan­sima kolinom, zeaksan­tinom i beta karotenom koji pružaju zaštitu od niza bolesti – od obične prehlade do teških bolesti, kao što je rak. S obzirom da 90% njenog sastava čini vo­­da, idealno je voće za hidrataciju. Semenke, koje su takođe jestive, sadrže proteine, vlakna i omega 3 masne kiseline u obliku alfa lino­lenske kiseline.

Zašto je dinja zdrava? Ovo je deset razloga.

Štiti zdravlje očiju
Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin.

Smanjuje rizik od astme
Rizici razvijanja astme niži su kod ljudi koji konzumiraju veće količine određenih nutrijenata. Jedan od njih je i beta karoten, pronađen u žutom i narandžastom voću poput dinje, bun­de­ve, šargarepe i zelenog lisnatog povrća.

Reguliše krvni pritisak
Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin koji poboljšavaju zdravlje srca. Konzumacija hrane bogate kalijumom pomaže u regulaciji nivoa natrijuma, što je važno kod tretmana visokog pritiska. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

Reguliše probavu
Dinja spada u lako svarljivu hranu i preporučuje se da se jede na prazan želudac i pre drugog obroka. Dobar je izbor i za one sa osetljivim želucem jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma na varenje hrane.

Štiti kožu i kosu
Redovno konzumiranje dinje odlično je za lepotu kože i kose zbog uticaja vitamina A, koji je nužan za proizvodnju sebuma jet vlaži kožu i kosu i esencijalan je za njihov rast.

 Štiti od raka
Dinja je bogat izvor antiok­si­da­na­sa koji igraju zaštitnu ulogu u oču­va­nju zdravih ćelija tela od oštećenja i upala koje mogu dovesti do raka. Tako su mnoge studije došle do zak­ljuč­ka da dinje mogu biti korisne u prevenciji raka creva, prostate, doj­ke, materice, pluća i raka pan­krea­sa. Jedinjenja iz dinje, kukurbitacini, više puta su pokazali antikancerogeno dejstvo tokom istraživanja. NJihovo delovanje je variralo od smanjivanja širenja raka i samouništenja ćelija do potpunog zaustavljanja ćelijskog ciklusa raka.

 Deluje protivupalno
Kolin je važan nutrijent u dinji koji pomaže boljem snu, učenju i memoriji. Takođe je bitan i za održavanje elastičnosti ćelijskih membrana, transmisiju nervnih impulsa, iskorišćavanje masti i smanjivanje hroničnih upala. Redovno konzumiranje dinje pomaže u smanjenju oksidantnog stresa i tako smanjuje upalne procese koji mogu dovesti do razvoja artritisa.

Lek za artritis
LJudima koji pate od reumatoidnog artritisa propisano je da koriste hranu koja deluje protivupalno. Konzumacija dinje može da spreči oksidantan stres u kostima i zglobovima, smanjujući na taj način upalu.

 Protiv stresa
Konzumacija određene hrane može uticati na stres. Zato se dinja smatra hranom koja ublažava stres, jer je bogata kalijumom, što može da pomogne da budete koncentrisani i opušteni. Kalijum u dinji normalizuje otkucaje srca i pospešuje snabdevanje mozga kiseonikom, što pomaže da se smirite i usredsredite.

 Lekovitost semenki i čaja
Semenke dinje posebno se preporučuju kod bolesti bubrega, pogotovo kod bubrežnih kamenova.Čaj od cveta dinje koristi se za iskašljavanje.